KONCERT ZA OTVORENJE

Na Korzu u sklopu Glazbene škole otvorena nova koncertna dvorana, stigao Steinway & Sons vrijedan 152 tisuće eura

Klavir je nabavljen u Hamburgu, a novčano su to omogućili škola te Grad Karlovac i Karlovačka županija.

U utorak je na novom koncertnom klaviru marke Steinway & Sons model C i u novoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Karlovac nastupio, u suorganizaciji s Umjetničkom organizacijom Cristoforium i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, zagrebački pijanist Aljoša Jurinić, a time je ova karlovačka obrazovna ustanova započela godinu u kojoj obilježava 220 godina postojanja, što će se nastaviti i u srijedu koncertom učenika na istom klaviru i u istom prostoru.

Nova koncertna dvorana je smještena u zgradi nekadašnjeg Croatia osiguranja na Korzu, koju je lani kao osnivač škole kupila Karlovačka županija i omogućila učenicima i nastavnicima dodatnih 1.360 četvornih metara prostora. Klavir je nabavljen u Hamburgu za 152.000 eura, a novčano su to omogućili škola te Grad Karlovac i Županija.

Jurinić je izveo skladbu “Ljubica” Dore Pejačević te Sonatu broj 2 u b-molu, opus 35, i Sonatu broj 3 u h-molu, opus 58 Frédérica Chopina. “Nastupao sam na svakakvim klavirima, a ovaj je odličan, u najvišem rangu, A plus kategorija. Učenici više neće imati opravdanja. Što se tiče koncertne dvorane, za solističke recitale je dobro da je mala i može se akustički optimizirati”, rekao je nakon koncerta Jurinić koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru nastupavši s najuglednijim orkestrima u najuglednijim dvoranama.

Dodao je da je lokacija dvorane fantastična. “Sve je bilo kako treba, mogao sam se opustiti”, kazao je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je za uređenje nove zgrade Glazbene škole Karlovac, u kojoj već djeluje srednja, izdvojilo 220.000 eura.

“Hvala gradonačelniku što je Karlovac prekopan jer, da nije tako, ne bismo naš novi klavir dovezli ovamo. Hvala i osnivaču Županiji karlovačkoj, Gradu Karlovcu te Piano centru koji je pomogao da ovaj instrument stigne, a riječ je o složenoj proceduri koja je trajala tri godine. Ponosni smo što smo najstarija glazbena škola u Hrvatskoj i treća najstarija glazbena škola u Europi. Priželjkivali smo ovaj klavir kao lijepi poklon, a nismo znali da ćemo ujedno doći u posjed ovako lijepe zgrade, koja nije još u potpunosti useljena”, rekla je ravnateljica Snježana Mrljak i dodala da u ovoj dvorani stane dvostruko više posjetitelja no u staroj.

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da Glazbena škola Karlovac “stavlja Karlovac na mapu kulturne i glazbene prepoznatljivosti”, a županica Martina Furdek Hajdin je izrazila uvjerenje da će nova lokacija škola postati novi centar kulturnog života Karlovca. “Glazbena škola njeguje kulturu i od talenata stvara virtuoze. Djeluje u Ozlju i u Slunju te tako pruža usluge cijeloj županiji”, napomenula je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest