VRIJEDNA OBLJETNICA

Bošnjaci u Karlovačkoj županiji obilježili 20 godina rada Vijeća nacionalne manjine, Furdek Hajdin: Ovdje se osjećate kao u svojoj domovini i to je vaš dom

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić čestitao je domaćinima na obljetnici te rekao da je 20 godina kontinuiranog i predanog rada na jednom cilju za respekt bilo koje organizacije.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Karlovačkoj županiji jučer su obilježilo dvadesetu godišnjicu od osnivanja, no ovom svečanom trenutku nije se moglo sažeti sve što se radilo u protekla dva desetljeća jer toga je bilo jako puno. No svi su se složili, ovaj dio Hrvatske sad je lijepo i ugodno mjesto za život, a pripadnici bošnjačke nacionalne manjine žive ravnopravno, u duhu tolerancije i poštivanja sa svima. 

– Vijeće BNM su savjetodavno tijelo i ima za pravo predlagati lokalnoj i regionalnoj zajednici ono što smatramo da je dobro za nacionalnu manjinu ali i sve ostale građane. U 20 godina se puno toga odradilo, mogli smo i daleko više, ali s ozbirom na okolnosti dali smo doista veliki obol da održimo rad vijeća. Možemo i želimo dopirnijeti lokalnoj zajednici u radu i predlaganju određenih stvari, vidim da i lokalne zajendice to prepoznaju, ali i do nas je koliko ćemo biti aktivni. Ako mi nešto ne odradimo, onda je najlakše reći da to je jer smo Bošnjaci. Mislim da to nitko u Karlovačkoj županiji nema pravo da kaže jer i prije postojanja vijeća uvijek smo osjećal i koliko smo dobro prihvaćeni u Karlovačkoj županiji, rekao je aktualni predsjednik Vijeća BNM KŽ Azim Durmić koji je svečani događaj vodio zajedno s predsjednikom Vijeća BNM za Grad Karlovac Mujom Dizdarevićem.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić čestitao je domaćinima na obljetnici te rekao da je 20 godina kontinuiranog i predanog rada na jednom cilju za respekt bilo koje organizacije. 

– Nedavno smo imali još jednu obljetnicu u Karlovcu i to svjedoči da Bošnjaci na ovom području njeguju svoj nacionalni i kulturni identitet u skladu s okružjem i svim ljudima. Živimo u vremenu u kojem ima jako puno nasilnih i nenasilnih sukoba koji često svoj izvor imaju u nacionalnom i vjerskom, ima skupina ljudi, organizacija i država koji uzimaju za pravo durgima nanositi bol. I naše prisustvo ovdje može poslati jednu snažnu poruku, ne samo suživota i tolerancije, nego zajedničkog života, koji ste vi ovdje u Karlovcu i Karlovačkoj županiji izgradili. Njegujete ga  na primjer i uzor i svima drugima u Hrvatsko, rekao je Hodžić.

Na obilježavanje je došla županica Martina Furdek Hajdin te uz čestitke rekla da je najvažnije to što Bošnjaci u svojim općinama i gradovima u Karlovačkoj županiji i cijeloj Hrvatskoj osjećaju da su u svojoj domovini i da je to i njihov dom.

– Bošnjačka manjina je druga po brojnosti u Hrvatskoj, a ja bi se malo vratila u povijest i i trenutke Domovinskog rata. Moramo zahvaliti svim Bošnjacima koji su sudjelovali i doprinijeli u tim teškim trenucima, borili se zajedno s nama da bi postali slobodna, suverena zemlja i da nam vlada mir u kojem sada živimo, rekla je žuapnica.

Dodala je da Bošnjaci “veliki obol daju i gospodarskom životu, kulturi, društvu, sportu i da je to život koji zajedno gradimo zajedno i omogućujemo onaj dio slobode koji svaki čovjek zaslužuje”. 

Na obilježavanje je došla i predstavnica Veleposlanstva Turske pa je županica zahvalila ovoj velikoj zemlji na brojnim donacijama preko agencije TIKA i u Karlovačkoj županiji. Rekla je da su brojni zajednički INTEREGG projekti koje Karlovačka županija provodi zajedno s BiH, te da ta suradnja obogaćuje i jedne i druge. 

Prigodno se svima predstavila Zehida Bihorac, prosvjetna radnica iz Velike Kladuše i aktivistica. Dobitnica je mirovne nagrade, a zbog svog humanitarnog rada i pomaganju migrantima čak se suočavala i s prijetnjama smrću. 

Svečano obilježavanje i vrijedna obljetnica bila je prilika i za dodjelu zahvalnica, a uz županicu Furdek Hajdin i načelnika Općine Vojnić Nebojše Andrića, zaslužili su ih Rusmir Akšamija, dr. Suad Crnica, Armin Hodžić i Osman Fajković. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest