LEX AP

U srijedu prosvjed protiv “zakona opasnih namjera”! HND poziva građane da kažu ne zatiranju slobode medija i državnoj agresiji na javni interes

foto ilustracija

Ako bi stvar spustili na lokalnu, karlovačku razinu, KAportalovo razotkrivanje krađe željeza s gradilišta obilaznice u režiji poznatog HDZ-ovca bi bilo protuzakonito, a novinar bi za to bio kazneno gonjen.


Hrvatsko novinarsko društvu u srijedu u 11 sati na Markovom trgu organizira prosvjed protiv “zakona opasnih namjera” i kako ga još nazivaju – “Lex AP”, usmjerenog na izmjene Kaznenog zakona u kojem bi bilo uklopljeno novo kazneno djelo – neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje. 

Prema njemu, pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim, kaznit će se zatvorom do tri godine. Iako se novinari izrijekom ne spominju, riječ je, ističu u Hrvatskom novinarskom društvu, “o zakonu opasnih namjera koji je itekako usmjeren protiv novinarske profesije i interesa javnosti”.

Novinari, ali i njihovi izvori – zviždači koji bi u ranim fazama ukazali na razne malverzacije, možebitna kaznena djela i sva ona nepoželjna i protupravna ponašanja onih pojedinaca koji se nalaze na nekoj od razina vlasti ili su plaćenih novcem poreznih obveznika, bili bi gonjeni i to po Kaznenom zakonu. 

– Namjera tih zakonskih izmjena jest zaštita politike, odnosno vladajućih, i to nema nikakve veze s tobožnjom brigom za zaštitu privatnosti ili brigom za javni interes. Nije to samo neviđeni čin agresije na novinarsku profesiju već i na interese svih građana. Javni interes uvijek mora biti na prvom mjestu, a zakon opasnih namjera to želi poništiti. Svi dobro znamo kako je do njega došlo i koja mu je svrha. Koliko god se vladajući trudili govoriti kako nije usmjeren protiv novinara, itekako je protiv naše profesije, a krajnji je cilj spriječiti objavljivanje informacija od javnog interesa koje mogu štetiti politici, odnosno vladajućima, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Nedopustiva je, nadalje mogućnost da se, primjerice, branitelj osumnjičenika, ali i žrtva, po novom zakonskom prijedlogu ne bi smio obratiti novinarima kako bi ukazao javnosti na eventualne nezakonitosti ili propuste u kaznenom postupku i prije potvrđivanja optužnice.

Goran Gazdek, član Izvršnog odbora HND-a, istaknuo je kako su i lokalni mediji i novinari i do sada imali velikih problema jer su novinarski izvori bili na meti.

– Ovaj će zakon potpuno onemogućiti bilo kakav kontakt s izvorima i mediji u lokalnim sredinama mogu se ugasiti, kazao je Gazdek. 

Ako bi stvar spustili na lokalnu, karlovačku razinu, KAportalovo razotkrivanje krađe željeza s gradilišta obilaznice u režiji poznatog HDZ-ovca i obnašatelja brojnih stranačkih i javnih dužnosti tijekom niza godina u Karlovcu i Karlovačkoj županiji Stjepana Turkovića bi bilo protuzakonito, a novinar bi za to bio kazneno gonjen. Primjera je bilo još puno, a sve navodi na jedno. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest