otvoreni požar

Gori nisko raslinje u Plaškom: “Bilo je dosta gadno, zapalilo se cijelo brdo, nadamo se da ćemo uskoro staviti požar pod nadzor”

Samo u prvom tjednu ovog mjeseca, ŽVOC Karlovac zaprimio je 15 dojava o požarima na otvorenom prostoru, a na navedenim intervencijama angažirano je bilo više od 90 vatrogasaca.


Požar niskog raslinja izbio je danas na području općine Plaški, zapadno od sela Latin prema Ogulinu. Na mjesto događaja intervenirali su pripadnici DVD-a Plaški. Na terenu doznajemo što se dogodilo.

– Gorjelo je cijelo brdo, sad je situacije u redu kako je bilo. Nadam se da ćemo uskoro požar staviti pod nadzor – rekao nam je dobrovoljni vatrogasac dok je njegovih pet kolega gasilo vatru u podnožju opožarenoga brda.

Lijepo vrijeme građane je izmamilo na polja te se orezuju i uređuju okućnice, a onda se spaljuje korov. U tom leži opasnost od širenja, te može doći do požara širih razmjera. U takvim situacijama znalo je doći i do smrtnih slučajeva.

Podsjetimo, samo u prvom tjednu ovog mjeseca, ŽVOC Karlovac zaprimio je 15 dojava o požarima na otvorenom prostoru, a na navedenim intervencijama angažirano je bilo više od 90 vatrogasaca.

Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Također, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar.

– Apeliramo posebno na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193, 192 ili 112, naglasili su iz županijske vatrogasne zajednice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest