NAPOKON RADOVI

Geoterma: Kod Rečice započeli radovi na uređenju radnog prostora za istražnu bušotinu geotermalne vode

Nakon pet godina administrativnih priprema, konačno se započelo s radovima na terenu.

– Iako je ovaj jedan mali korak u svim silnim koracima koje smo odradili i iako je pred nama još dosta puta, svi koji su sudjelovali u ovome projektu na bilo koji način mogu biti zadovoljni, poručio je u petak na gradilištu bušotinskog radnog prostora za istražnu bušotinu geotermalne vode kod Rečice karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Nakon pet godina administrativnih priprema, konačno se započelo s radovima na terenu, napominje, pak, direktor gradske tvrtke GeotermiKA Vlatko Kovačić i dodaje da bi aktualni radovi novčane vrijednosti oko milijun eura trebali trajati dva mjeseca.

– Financirani su novcem Europskog gospodarskog prostora Norveška – Lihtenštajn – Island. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura – iz vanjskih izvora je za to osigurano 781.000 eura, a 435.000 eura daje Grad Karlovac koji je uložio unazad pet godina nešto više od 1,1 milijuna eura. Radi se na uređenju bušotinskog placa gdje će, nadam se, uskoro stajati i bušotinski radni toranj i gdje će se raditi naša prva istražna bušotina. Njezina će dubina biti nešto više od dva i pol kilometra. Očekujemo temperaturu tople vode dostatnu za korištenje u središnjem toplinskom sustavu. Više nismo u uredima i ne bavimo se toliko dokumentima, nego su započeli radovi, i to me posebno veseli, nastavlja Kovačić.

Objašnjava da nakon ovoga slijedi postavljanje tornja za bušenje.

– Potom se radi istražna bušotina, koja će kasnije biti i proizvodna. Nakon bušenja se testira ležište, čime ćemo dobiti podatke o temperaturi, protoku i kemijskom sastavu vode. Izradom elaborata o sastavu vode, količinama i njenoj temperaturi od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske tražimo dozvolu za zahvaćanje i potpisujemo ugovor s Republikom Hrvatskom za korištenje geotermalne energije. Tada će biti moguće koristiti toplu vodu u središnjem toplinskom sustavu. U prostornom planu smo tu predvidjeli sve što bi nam kasnije bilo od koristi. Prostornim planom se predviđa dovođenje geotermalne energije prema Karlovcu, kaže direktor.

Stručni voditelj projekta Boris Vrbanac precizira da se očekuje na oko dva kilometara dubine temperatura vode od 126 stupnjeva Celzija i davanja s uključenim pumpama oko sedam tisuća kubičnih metara dnevno. Direktor Gradske toplane Zdravko Eremić podsjeća na nedavnu revitalizaciju vrelovodne mreže i napominje da je to pretpostavka za korištenje geoterme radi grijanja.

Mandić dodaje da je sav dosadašnji posao bio preduvjet da se započne raditi na terenu na prvoj istražnoj bušotini.

– Grad Karlovac je odradio velik posao po pitanju prostornoplanske dokumentacije. Stvorili smo preduvjete da vrela voda s ovog mjesta može doći do našeg središnjeg toplinskog sustava. Cilj nam je da se osam tisuća korisnika Gradske toplane grije na obnovljive izvore energije. Rizik istražne bušotine je poprilično velik financijski zalogaj. Možemo govoriti o barem pet milijuna eura potrebnih za istražnu bušotinu. Svi koji su i kroz povijest vezani za ovu temu imaju jake argumente za to da je baš ovdje treba izgraditi. Imamo dobru komunikaciju s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te Agencijom za ugljikovodike. Novac za istražnu bušotinu nastojimo pronaći izvan gradskog proračuna. Vjerujem da će se to i dogoditi, kazao je Mandić.

Napominje da je Karlovac “svakim danom sve više energetski zelen grad”.

– Ovo je jedan od projekata i on je najveći. No, prvi smo grad u Hrvatskoj koji je javnu rasvjetu obnovio na principu ESCO modela i deset godina će godišnja ušteda potrošnje energije biti barem 70 posto – mijenjamo više od devet tisuća lampi i uvodimo energetski učinkovitu rasvjetu. Naših 14 objekata većinu električne dobiva iz sunčeve energije, ističe gradonačelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest