TKO JE SRETNICA?

Traži se suputnica Ljubomira Jurkovića Dede za posjet papi u Vatikanu! Deda napravio audiciju – javilo ih se tridesetak

- Vidjet ću hoću li uzeti još jednu ženu s nama koja govori španjolski jezik jer je sadašnji papa Argentinac. Imam njegov lik tetoviran, kaže Jurković.

– Dedu pratim i proučavam već par godina. Uvijek sam htio nešto s njime snimiti, ali nisam do sada jer sam imao druge projekte. Zanimljiv mi je lik. Istražio sam njega i ono što ga zanima, upoznao sam se s njegovim muzejom, malo smo popričali, uvidio vjerske motive te složio na temelju dokumentarnog fiktivne dijelove. Volim u svojim filmovima istraživati osebujne, drugačije, ličnosti, objašnjava filmski redatelj Saša Poštić što ga je motiviralo da počne snimati igrano-dokumentarni lik o karlovačkom naturščiku Ljubomiru Jurkoviću – Dedi u produkciji Blank_filmski inkubator i Kinokluba Karlovac.

Objašnjava da film prati Dedu na njegovom putovanju u Vatikan radi upoznavanja pape, no ne ide sam, nego u ženskom društvu, pa je u Župi Presvetog Srca Isusova u Novom centru u ponedjeljak održana audicija za žene voljne otići na taj put, a odazvalo ih se tridesetak. Zamoljeni smo od produkcije da ih ne fotografiramo kako neka od njih ili neke od njih na takav način ne bi bila istaknuta, odnosno istaknute.

– Dakle, film niti izbliza nije gotov i ne znam kada će biti, a nadam se ove godine, napominje Poštić i dodaje da će se snimanje nastaviti ovoga ljeta, a snimatelj je Pavle Kocanjer.

Jurković je objasnio da prvo zamoli kandidatkinje da kažu nešto o sebi.

– Potom postavljam pitanja je li katolkinja, udata, alergična na neku hranu s obzirom na to da ću raditi sendviče za put, je li joj to prirodna kosa, ima li krunicu i, naravno, koji joj je najdraži papa. Ako idemo u posjetu papi Franji, jasno je koji je dobar odgovor, kaže Deda.

– Bolje je možda da nije udata, ali treba pitati redatelja, nastavlja.

– Jednu ću izabrati koja će sa mnom ići Svetom Ocu. Bila mi je želja da sa mnom ide dekan karlovačkog dekanata Dražen Karačić, ali Kaptol to nije dozvolio, zbog čega mi je jako žao. Taj svećenik je najbolji od Domovinskog rata naovamo. Vidjet ću hoću li uzeti još jednu ženu s nama koja govori španjolski jezik jer je sadašnji papa Argentinac. Imam njegov lik tetoviran, kao i utemeljitelja Družbe Isusove, čovjeka koji je spasio Katoličku crkvu od hereze, Ignacija Lojolskog, dodaje Deda.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest