U SLUČAJU POBJEDE...

Osvoji li Plenković svoj treći mandat zaredom, Karlovačka županija ostaje bez županice? Ponovo se spominje kao buduća ministrica

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od HDZ-ovih lokalnih dužnosnika na listi bi se trebale naći predsjednica županijskog HDZ-a Nada Murganić i šefica Hitne Maja Grba Bujević, ali i županica Martina Furdek Hajdin.

Iako prijedlog oporbe o raspuštanju Sabora prošlog tjedna nije prošao, kao što se i nagađalo, do toga će ipak doći – tri tjedna kasnije. U ponedjeljak je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i službeno potvrdio da će Sabor biti raspušten  najkasnije do 22. ožujka. Bez obzira što datum nije fiksiran, obzirom na dnevni red, vrlo je moguće da će Sabor raditi sve do petka 22. ožujka. 

Naime, Plenković je naglasio kako saborski zastupnici moraju raspraviti još nekoliko važnih zakona, među kojima je “lex AP” odnosno konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Kako u ovotjednom dnevnom redu Sabora nije predviđeno glasanje o raspravljenim prijedlozima, sasvim je sigurno da će zastupnici raditi i idućeg tjedna

A tu je i novi Vladin paket mjera koji je još u pripremi, pa je vrlo izvjesno kako će radni tjedan biti sve do petka, 22. ožujak, kada će biti zadnji dan mandata ovog 10. saziva Sabora. 

Odluka o raspisivanju izbora je na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, koji ih može raspisati u roku od najmanje 30 dana od dana raspuštanja Sabora. Prema tome, parlamentarni izbori mogu se najranije održati zadnje nedjelje u travnju.

Kalkulacije su da će se izbori najvjerojatnije održati 12. svibnja. Nedjelja prije će se vrlo vjerojatno preskočiti jer na taj datum pravoslavni vjernici slave Uskrs, a nedjelja kasnije preblizu je europskim izborima koji se održavaju 9. lipnja. 

Zamjenica županice koja obnaša dužnost županice?

Plenković je u ponedjeljak nakon šireg Predsjedništva stranke objavio i tko će nositi HDZ-ove izborne liste. Kao i na prošlim parlamentarnim izborima, 7. izbornu jedinicu, u koju ulazi cijela Karlovačka županija, predvodit će ministar branitelja Tomo Medved. Kako se neslužbeno doznaje, od HDZ-ovih lokalnih dužnosnika na listi bi se trebale naći predsjednica županijskog HDZ-a Nada Murganić i šefica Hitne Maja Grba Bujević, ali i županica Martina Furdek Hajdin. 

Osvoji li Plenković treći mandat zaredom, ime županice spominje se i u kontekstu nove članice Vlade. Podsjetimo da se Furdek Hajdin već spominjala kao kandidatkinja za ministricu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon odlaska Ivana Paladina. Problem je tada bio jer nije napunila dvije godine mandata na dužnosti županice kada bi zamjenica Vesna Hajsan Dolinar mogla nastaviti voditi Županiju. U protivnom njeno imenovanje u Vladu značilo prijevremene izbore u Županiji, a tome nitko nije bio tada sklon.  

Prerano je o tome pričati

To pak sada ne bi bio problem, s obzirom da je u zadnjoj godini mandata te nas nagodinu čekaju lokalni izbori. Ode li aktualna županica u Vladu, Karlovačka županija tada bi se našla u istoj situaciji kao kada je ostavku dao bivši župan Damir Jelić. Vesna Hajsan Dolinar službeno bi bila zamjenica županice koja obnaša dužnost županice.

KAportal je dakako zatražio za komentar županicu Martinu Furdek Hajdin i pitao koje su njezine ambicije. O ovoj temi iz Karlovačke županije su nam tek rekli da to u ovom trenutku “ne želi i ne može komentirati”, te kako su sve  “ovo nagađanja i prerano je o tome govoriti”. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest