CIJENE VIŠE NEGO LANI

Provjerili smo cijene jaja, šunke, mesa… Jedna delicija ići će još gore: ‘Ove godine je malo skuplja’

RTL Danas

Uskrs je za manje od dva tjedna pa su građani krenuli u nabavku. I u trgovinama i na tržnicama cijene gotovo svih namirnica više su nego lani. Koliko stoje jaja, koliko šunka i janjetina

Uskrs je pred vratima pa građani već brinu oko pripreme
blagdanskog stola. Cijene gotovo svih namirnica više su no lani,
ali bez obzira na to kupci mahom kažu kako se tradicionalnih
delicija neće odreći. Čim se blagdanske delicije serviraju
zajedno, jasno je da je Uskrs pred vratima. Jaja su ključna za
doručak!

Riječanka Ana Brizgala vjerna je uvijek istoj
prodavačici na riječkoj tržnici: “Ja uvijek uzimam tu, ja sam tu
zadovoljna jer kad uzmem onda znam da njih mogu jesti.

Paket s deset najmanjih iz kaveznog uzgoja košta 2 i pol eura, iz
slobodnog 90 centi više. Lendita Salihi ima samo domaća
iz Pazina i Bjelovara, a u posljednje četiri godine prodaja je,
kaže, drastično pala: “U kutiji jednoj, u rinfuzi se prodaje, 360
jaja je unutra i tako, prodavala sam 50 do 70 kutija za vrijeme
Uskrsa, znači dva tjedna prije samog Uskrsa, a sada znači ako
prodam ne znam, 15-ak do 20 i to ono, ako!”

Uz jaja idu mlada kapula, rotkvica i nezaobilazna šunka!

“Neće biti podizanja cijena, jedino može biti niža cijena i posla
mislim da će biti za Uskrs, cijena kapulice je za sada 6 eura za
kilogram, a rotkvice su euro i pol”, kaže nam prodavačica Anka
Mlinarić.

Šunka je koštala 9, a na akciji je 7 eura. Kupci kažu da im je to
povoljno! Za ručak krumpir, teletina koja je od 8 do 16 eura po
kili i mnogima omiljena janjetina.

“Janjetina je ove godine malo skuplja, sad je 15 i pol, a
vjerojatno će ići, sigurno za još euro gore! Janjetine će biti, a
baš neke sad trenutno potražnje nema, to će biti sljedeći
tjedan”, uvjeren je mesar Damjan Devčić. Njegov kolega s tržnice,
mesar Dejan Brkljačić dodaje: “”Bit će janjetine, naravno da će
je biti, sad je to najatraktivnija roba koja se prodaje!” Do
tradicije se drži.

“Ma skuhat ćemo šunkicu, desetak jaja, onako skromno, kapulice,
malo vina, malo piva, pa otići će toga 100, 150 eurića sigurno za
nas troje, mislim da će to biti dovoljno. Za ručak ćemo janjetinu
i odojak s krumpirom, u pećnici, onako po starinski, po domaći!”,
kaže nam kupac Ivan Pavičić.

Krumpiru na riječkoj tržnici cijena je pala.
Prodavačica Marijana Diklić objašnjava za koliko i zbog
čega: “Prije mjesec dana, bio je 1 i pol sada je 1 euro, ali opet
nema kupaca. Nemamo ga kome prodati i morali smo spustiti cijenu
da nešto rješavamo.”

Blagdanski stol teško je zamisliti bez slatkoga! Kupovna pinca
ili sirnica od 700 grama košta 2,70 eura. Domaćica Ljiljana
Majer priznaje: “Pincu ne radim jer ne znam, tako da moje je
dizano tijesto i makovnjača i orahnjača. Kilogram oraha 12 do 14
eura, badem 14! Sada sam uzela bademe, lješnjake, a orahe sam već
uzela, to su cijene, ne možemo mi promijenit puno toga pa ni te
cijene.”

Može se za Uskrs pripremiti samo malo manje količine. A onaj tko
ima, višak pokloniti onome tko je u potrebi. To i jest bit
blagdana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest