INSPEKCIJA

Jesmo li sigurni? Evo što je sve pronađeno u proizvodima koji su povučeni s tržišta. Ima svega

foto ilustracija Emica Elvedji/PIXSELL

Lani su najčešće bili povučeni proizvodi iz kategorije mesa i proizvoda od mesa, osim peradi, ukupno 13 proizvoda

Na temelju kontrola nadležnih službi i inspekcija te
utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine s hrvatskog tržišta
opozvano je 94 različitih proizvoda, što u mjerodavnim
institucijama smatraju potvrdom visoke učinkovitosti sustava
sigurnosti hrane u Hrvatskoj. U Hrvatskoj agenciji za
poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu da se najveći broj
prošlogodišnjih obavijesti o opozivu proizvoda, njih 85, odnosio
na hranu, a ostatak na hranu za životinje i materijale u
kontaktu s hranom.

Broj opozvanih proizvoda, navode u HAPIH-u, manji je nego u
2022. godini, kada je objavljeno ukupno 116 obavijesti o
opozivima, a u ovoj godini je s tržišta opozvano 16
različitih proizvoda, od kojih se 12 odnosilo za hranu, tri za
hranu za životinje, a jedan za materijale u kontaktu s
hranom.

Najčešće povučeni proizvodi od mesa

Analize prehrambenih proizvoda provode se u ovlaštenim i
referentnim laboratorijima, koje određuje Ministarstvo
poljoprivrede, a među ovlaštenim institucijama su Hrvatski
veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Nastavni
zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Hrvatski zavod za
javno zdravstvo, županijski Zavodi za javno zdravstvo i HAPIH.

Lani su najčešće bili povučeni proizvodi iz kategorije mesa i
proizvoda od mesa, osim peradi, ukupno 13 proizvoda, i
to u najvećem broju slučajeva zbog utvrđenih patogenih
mikroorganizama i, u manjoj mjeri, alergena. S tržišta
je povučeno 11 proizvoda iz kategorije orašastih plodova,
njihovih proizvoda i sjemenki zbog prisustva različitih
kemijskih kontaminanata, alergena, mikotoksina i patogenog
mikroorganizma, te isti broj proizvoda iz kategorije žitarica i
pekarskih proizvoda zbog kemijskih kontaminanata, ostataka
pesticida i mikotoksina.

U kategoriji voća i povrća povučeno je devet proizvoda, u
kategoriji dijetalna hrana, dodaci hrani i obogaćena
hrana osam proizvoda, kod gotovih jela i
snacka šest proizvoda, a ostatak se odnosi na
ostale prehrambene proizvode, krmne smjese, ribe i
riblje proizvode. U HAPIH-u pojašnjavaju da mjere o
povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta mogu dobrovoljno
pokrenuti gospodarski subjekti u poslovanju s hranom, tada se
pokreće postupak povlačenja ili opoziva i o tome obavještava
Državni inspektorat (DIRH).

Ako inspekcija utvrdi da proizvod ne ispunjava sigurnosne
zahtjeve, rješenjem određuje povlačenje ili
opoziv s tržišta, a DIRH objavljuje obavijest za
potrošače, neovisno je li opoziv pokrenula tvrtka u poslovanju s
hranom ili je to naredila inspekcija. U Agenciji napominju da
je,  prema zemlji podrijetla, najviše povučenih
proizvoda lani bilo iz EU, ukupno 48, među kojima iz Njemačke,
Austrije, Nizozemske, Italije, Belgije, Poljske i Slovenije.
Slijede 24 proizvoda iz Hrvatske, šest iz Kine, tri
iz Turske i dva iz Indije.

Procjenu sigurnosti hrane treba napraviti u najviše tri
sata

Zakonom o hrani određeno je da sustav brzog uzbunjivanja za hranu
uz DIRH i Ministarstvo poljoprivrede čini i HAPIH, koji na
zahtjev DIRH-a izrađuje inicijalnu procjenu rizika za
zdravlje ljudi, na temelju koje DIRH donosi odluke o
poduzimanju mjera.

Kako bi se pravovremeno i učinkovito odgovorilo na pojavu
različitih opasnosti u hrani i hrani za životinje procjenu treba
napraviti u najkraćem roku, najviše u tri sata, stoga je u
HAPIH-ovom Centru za sigurnost hrane i Centru za zaštitu bilja
organizirano 24-satno dežurstvo sve dane u godini.

U HAPIH-u kažu da je sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj dio
europskog sustava, koji se smatra najsigurnijim i najrigoroznijim
na svijetu jer su kriteriji za sigurnost postavljeni
visoko iznad vrijednosti koje bi mogle biti štetne za
zdravlje ljudi.

Evidentirani rezultati, transparentna objava obavijesti i
promptno povlačenje hrane s tržišta potvrda su visoke
učinkovitosti sustava sigurnosti hrane u Hrvatskoj i održavanja
najviše moguće razine zaštite zdravlja potrošača. 

S razvojem društva raste i svijest ljudi o mogućim rizicima iz
hrane, a cilj nam je osvijestiti potrošače da su i oni aktivni
dionici sustava, poručuju iz HAPIH-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest