Neke vrste voća i povrća kojih ni nema po trgovačkim centrima poput mahuna, postale su luksuz koji nije dostupan svima.
Pet eura za mjericu od pola kilograma. To
je cijena prvih trešanja na zadarskoj gradskoj tržnici.
Cijena vitamina i minerala iz voća i povrća i
dalje svima bode oči.
“Tko to može kupit? Otkad je euro došao, mislim da je sve ne samo
duplo, nego su neke stvari i troduplo otišle gore. Ne znam kako
ljudi uopće izlaze na kraj. Plaće sigurno nisu tri puta išle
gore”, kaže nam Zadranin Božo.
Neke vrste voća i povrća kojih ni nema po trgovačkim centrima
poput mahuna, postale su luksuz koji nije dostupan svima. Deset
eura, gotovo kao kilogram teletine.
Pitali smo mesara koji nam je nabrojio što se točno može kupiti i
za manje od 10 eura
“Junetina s kostima je 9 eura. Svinjski vrat, svinjski kotlet i
but je 7 eura. Ćevapi 10, pivac je 9 eura”. kaže nam Dario
Tokić, mesar iz Zadra.
Poljoprivrednicima su narasli troškovi proizvodnje, pa su i oni
morali podići cijene proizvoda sa svojih polja. A zbog
poskupljenja može se osjetiti pad prometa, kaže dio prodavača.
“A skupo je. Što nije skupo kad je penzija slaba i plaće slabe?
“, kaže nam Željko Jurjević, proizvođač povrća iz Tinja.
Ali stalnim kupcima uvijek će dati popust.
“Svaki kupac koji je navikao uzet od mene, on me uopće ne pita
pošto je. A neću ni ja njemu reći neku cijenu, nego onakvu kakvu
je dobio prvi put… Po cijeni na koju su oni navikli, alI zato evo
njih ponovo drugi dan. Tako da ja nisam neki derator”, ističe
Jurjević.
Tržnicu ili kako se zna reći “trbuh grada” obilaze i turisti.
Uspoređuju cijene, ali i kvalitetu proizvoda s ponudom na
tržnicama njihovih zemalja
“U Novom Zelandu su cijene voća i povrća zadnjih nekoliko godina
jako visoke, a ovdje su slične”, kaže Steve iz Novog
Zelanda dok njegova sunarodnjakinja Susanna potvrđuje da su
cijene zaista slične ali tvrdi “kvaliteta je ovdje divna”.
Njemica Anna tvrdi da je jeftinije nego u njenoj zemlji, ali da
ipak cijene nisu prejeftine.
Uzgajivač trešanja iz Smilčića, mjesta u zadarskom zaleđu
poznatom po voćnjacima, cijene na tržnicama ipak smatra
pretjeranima
“Previše, dašta je nego previše. Lani su prve trešnje bile četiri
eura, dok su one kasnije bile oko dva eura, pa čak i euro i po.
Tako da to sve zavisi od tržišta i koliko ih rodi. Mi tu ne
diktiramo, nego tržište. Znači, tu je sve stvar ponude i
potražnje… Ja mislim da će biti manjak trešanja zato što se
nisu oplodile i slaba je rodnost ove godine” , kaže Mladen
Arbanas, voćar iz Smilčića.
Što znači da cijene ni neće previše padati.