obnova

Ministar Branko Bačić obišao Karlovačku županiju, a posebno radove na izgradnji 11 kuća u Kolariću kod Vojnića

Tamo se od 25. ožujka gradi šest kuća od 70 četvornih metara te pet kuća od 93 četvorna metra, a rok završetka radova je 180 dana

Obnova nije trajala predugo, oko pet mjeseci. Vremensku uvjeti su bili loši i nije se moglo stalno raditi. Kuća nije oštećena za potresa, ali je stara i bila je lošem stanju – krov i stolariju je trebalo mijenjati. Dečki su to uradili vrhunski. Zadovoljan sam. Rađene su instalacije, krovište, zidovi, pročelje, pod… Dodijeljen mi je stan u Vojniću za trajanja radova. Prekrasan je osjećaj useliti. Sve je novo, čisto, uredno, lakše je održavati, posebice jer sam sam… Ratni sam stradalnik i primam invalidninu. Inače sam iz Prijedora, a u Vojniću sam od 1995. U ovoj kući sam od 1998. – rekao je u utorak Mario Šolaja, korisnik kuće u državnom vlasništvu u Kolariću.

Ona je obnovljena u sklopu trogodišnjeg projekta koji je trajao do kraja 2023. “Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenom području” čija je ukupna vrijednost 43 milijuna eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj se financira s 41 milijun.

Šolaju su u obnovljenom domu obišli potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin i načelnik Vojnića Nebojša Andrić, a prethodno je ministar održao sastanak u Karlovcu na kojemu je bio i gradonačelnik Damir Mandić te je obišao Rakovicu koju je 1. svibnja pogodio potres – Bačić je izvijestio da je do sada utvrđeno 77 oštećenih objekata i da će se po utvrđivanju visine šteta započeti s obnovom.

Nakon što su obišli Šolaju, dužnosnici su posjetili gradilište 11 kuća, također u Kolariću. One se grade u sklopu projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima” čija je ukupna vrijednost 46,2 milijuna eura, a koji se također financira iz europskih izvora. U Kolariću je ukupna novčana vrijednost ulaganja 1,7 milijuna eura, bez poreza na dodanu vrijednost. Radovi su povjereni tvrtki AB gradnja, a nadzor tvrtki Prikaz. Tamo se od 25. ožujka gradi šest kuća tlocrtne površine 70 četvornih metara te pet kuća tlocrtne površine 93 četvorna metra, a rok završetka radova je 180 dana.

Također se ulaže 345.000 eura, što ne uključuje PDV, u izgradnju infrastrukture novog naselja, a to je povjereno obrtu GMTT Lešćanec.

Prvenstvo za smještaj imaju oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama i oni koji borave u mobilnim stambenim jedinicama dok traje obnova njihovih domova od potresa.

Andrić je izrazio zadovoljstvo napretkom novog naselja.

– Na području Vojnića imamo oko 50 obitelji koje čekaju na stambeno zbrinjavanje i ovi su nam prostori nužni. Nadam se da ćemo nastaviti provoditi i druge projekte. Općina je darivala građevinsko zemljište za izgradnju još dvije stambene zgrade i time bismo sveli na minimum potrebe za stambenim prostorom, a sve s ciljem da zadržimo mlade obitelji. Sada se ne može dobiti niti stan u najam, a to nas veseli jer to znači da ima ljudi, da se tu nešto događa i da ovi prostori imaju budućnost – rekao je Andrić.

Županica je dodala da vesele ulaganja u potpomognuta područja.

– Oporavak ovih krajeva se ne može ostvariti bez javnog novca – napomenula je.

Spomenula je da Županija karlovačka četvrtu godinu provodi program po kojemu su odobrena financijska sredstva za izgradnju ili kupnju obiteljske kuće za 50 mladih obitelji koje mogu dobiti i do 15.000 eura.

– Pozdravljam najave projekata – izgradnju šest stanova u Cetingradu, a u Karlovcu nastavak darovanja nekretnine u vojarni Luščić, Šimunićevoj 7 i na adresi Križanićeva 11 – navela je komentirajući sastanak s ministrom.

Bačić je naveo da je na području Karlovačke županije obnovljen 181 objekt oštećen u petrinjskom potresu.

– Završili smo i privodimo kraju obnovu tridesetak objekata financiranu iz Fonda solidarnosti Europske unije, a ostatak ćemo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te državnog proračuna. Na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke ćemo izgraditi 50 kuća, među kojima je prvo ovo naselje od 11 – rekao je i dodao da se drži do visokih standarda opreme i uređenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest