sjajna tradicija

Ovi Švarčaki se druže na isti dan već 31. godinu samo iz jednog razloga – da bi se prisjećali zajedničkog odrastanja

Oni su djeca nekadašnjih radnika bivše Jugoturbine...

Prije je bilo bolje jer smo bili mladi i jer se sjećamo samo lijepih trenutaka. To je recept svake lijepe nostalgije. Ima jedna ekipa koja tvrdoglavo odbija prepustiti zaboravu sve anegdote koje su zajedno proživljavali prije pola stoljeća odrastajući zajedno na Švarči, na današnjoj Bašćinskoj i tamo kod crkve. Lijepa sjećanja u njihovom se slučaju mogu grabiti “amperima” i voziti na tačke. Oni su bili djeca radnika bivše Jugoturbine, a danas su djedovi i bake, neki “penzići”, a neki samo što nisu.

U posljednja tri desetljeća, sve od 1993. godine naovamo nisu propustili nijedno druženje, pa tako ni ovo, 31. po redu. Pisali smo o njima prije pet godina, pišemo opet, jer vrijedi bilježiti ovako lijepe stvari u životu, kako zbog ovih krasnih ljudi, tako i zbog onih koji više nisu s njima, a od tada više nema Ipe i Joea, koji su se tamo gore pridružili Baji. Nisu više sa svojom ekipom Švarčaka, ali znamo da su skupa taj prvi vikend nakon kraja školske godine.

– Priče su uvijek iste, sjećamo se anegdota iz mladosti, događaja iz škole, komentiramo nastavnike, tko je kakve nepodopštine radio i nikad nam takve priče ne dosade. I kad se rastajemo, jedva čekamo da dođe novi lipanj, da sve ponovimo – tako su nam rekli i prije pet godina.

– Ostali su Knez, Frka, Fric, Cvirk, Bimbo, Pepa, Brale, Pera, Lajbek, Duka, Nac, Hoze, Profa, Šojka, Janez i cure Maja, Lilly, Rajka, Goga, Marijana, Đuka, Mira, Branka, Darinka, Vlatka, Ljilja, Višnja – govore Švarčaki.

– Naše je 31. okupljanje došlo i prošlo, to je tradicija koju volimo i poštujemo, a mi se i dalje svakodnevno u životu viđamo i družimo. Iste glave, ista lica, pokoja vlas manje, a sijeda više, što dakako ne vrijedi za cure, koje su kao vino – govore oni.

Pisat ćemo o njima opet kada to požele, za godinu ili 10, kako zbog njih, a možda i više zbog onih koji danas jure Baščinskom, Mačekovom, Grabrikom… i stvaraju svoje anegdote i nepodopštine, a ne shvaćaju kojom će se samo brzinom one pretvoriti u – sjećanja iz mladosti!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest