MOĆNI STROJEVI

Jeste li znali čemu služe žičare kod sječe šume! Karlovačka podružnica Hrvatskih šuma njima pomaže u sanaciji drvne mase nastradale u olujama

Za sanaciju stradalih površina gotovo cijele Hrvatske i to najzahtjevnijih terena je nezamjenjiva pomoć žičara

Nezapamćene oluje porušile su prošle godine po procjeni čak  3.9 milijuna m3 drvne mase na području Hrvatske. Vrijednu drvnu masu trebalo je sanirati, a u tome su pomogle i žičare Uprave šuma podružnice Karlovac. 

– Od studenog prošle godine žičare Uprave šuma podružnice Karlovac angažirane su na sastojinama pogođenim nevremenom u UŠP Požega, a sada i na Velebitu, UŠP Gospić. Na najtežim i nepristupačnim terenima UŠP Požega dvije su karlovačke žičare u prvih šest mjeseci ove godine iznesle oko 6.800 m3 drvne mase sa strmina Požeške i Babje gore, kažu nam u karlovačkoj podružnici Hrvatskih šuma.

Žičara je, dodaju, najefikasnija na terenima velikih nagiba, a upravo je takve najteže ili čak i nemoguće realizirati drugim strojevima.

– S aspekta zaštite na radu i same organizacije, radovi na sanacijama stradalih predjela zahtijevaju pomno planiranje svakog koraka, pojačanu pozornost i oprez jer su stabla porušena na sve strane, napeta, debla i grane su prepletene. Dva sjekača, operater i kopčaš žičare rade zajedno što je sigurnije za sjekače jer imaju pomoć i osiguranje za svako stablo koje obrađuju. Žičara može pridići napeta debla i smanjiti fleksiju te sjekač može s manje rizika izvršiti rez, pojašnjava voditelj žičara Tomislav Kranjčević iz UŠP Karlovac.

Suradnja UŠP Karlovac i Požega nastavit će se dok se ne saniraju stradale površine u Požegi, što se očekuje da će biti do kraja jeseni. Potom i druga žičara seli prema Velebitu, UŠP Gospić gdje je već jedna žičara na radovima u Štirovači.

Za sanaciju stradalih površina gotovo cijele Hrvatske i to najzahtjevnijih terena je nezamjenjiva pomoć žičara, te će se nakon iznošenja drvne mase moći krenuti u obnovu odnosno pošumljavanje svih pogođenih predjela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest