AKTUALNO / VIJESTI

DOBA "PRIJE KORONE"

Iz Karlovačke županije u 2019. izvezeno u svijet robe u vrijednosti 2,28 milijardi kuna, gotovo 2 milijarde uvezeno

Iz Karlovačke županije u 2019. izvezeno u svijet robe u vrijednosti 2,28 milijardi kuna, gotovo 2 milijarde uvezeno

Karlovačka županija tako je prema ovim podacima tijekom prošle godine više izvozila nego što je uvozila iz inozemstva

Epidemija koronavirusa nesumnjivo će ostaviti velike posljedice i na gospodarstvu. Svakako, najvažnije je spasiti živote, a što se tiče gospodarstva za pretpostaviti je da ovogodišnje brojke neće biti ni slične prošlogodišnjima niti na jednoj razini. A, Državni zavod za statistiku objavio je ovih dana opsežne podatke o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom.

Karlovačka županija tako je prema ovim podacima tijekom prošle godine više izvozila nego što je uvozila iz inozemstva - u svijet je tako izvezeno robe u vrijednosti oko 2,28 milijardi kuna (precizno: 2.279.122.000), a uvezeno nešto manje od 2 milijarde kuna vrijedne robe (precizno: 1.966.547.000).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Daje se naslutiti tko je među glavnim izvoznicima, dakako HS Produkt, jer Karlovačka županija glavni je hrvatski izvoznik u SAD, niti jedna hrvatska županija nije u Sjedinjene Američke Države izvezla ni približno toliko robe, odnosno u slučaju naše županije - gotovo 345 milijuna kuna. Druga država po vrijednosti robe u koju su izvozili naši gospodarstvenici je Njemačka u koju je izvezeno robe u vrijednosti 233 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Slovenija u koju su tvrtke iz Karlovačke županije izvezle robe u vrijednosti većoj od 220 milijuna kuna.

U Italiju je iz Karlovačke županije izvezeno robe u vrijednosti oko 211 milijuna kuna, a "troznamenkasti" milijunski iznosi postignuti su i u izvozu robe u Švicarsku (169 milijuna) i Bosnu i Hercegovinu (162 milijuna), a potom slijede Srbija, Švedska, Austrija i na desetom mjestu - Brazil. I tako redom dalje, sve do dna ljestvice, na kojem su, a bilo bi zanimljivo saznati o kojoj je robi riječ, Tanzanija i Kajmanski Otoci, u koje je iz Karlovačke županije tijekom prošle godine izvezeno robe u vrijednosti 4 tisuća kuna.

Što se, pak, tiče uvoza robe u Karlovačku županiju, znatno odskaču Slovenija iz koje smo uvezli robe u vrijednosti 425 milijuna kuna te Njemačka iz koje je uvezeno 360 milijuna kuna robe. "Troznamenkasti" milijunski iznosi su i pri uvozu robe iz Italije (173 milijuna) te Austrije (120 milijuna), a nadomak "stotke" su i Švicarska i Poljska. Među deset zemalja iz kojih najviše uvozimo su još, redom, Češka, Francuska, BiH i Belgija. Na samom dnu opet zanimljivost u obliku skromne brojke - Saudijska Arabija iz koje smo nešto robe uvezli, ali vrijednosti manje od 500 kuna!

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!