AKTUALNO / VIJESTI

Krleža se vratio!

Prekrasna priča u teškim danima: Karlovčane oduševio povratak Krležinog murala na pročelje zgrade u Krležinoj 19

Prekrasna priča u teškim danima: Karlovčane oduševio povratak
Krležinog murala na pročelje zgrade u Krležinoj 19

Krleža se vratio! Unatoč teškim danima koji su nas sve snašli uz pandemiju koronavirusa i brojne mjere predostrožnosti, dugoreški likovni umjetnik Leonard Lesić izradio je na pročelju stambene zgrade na adresi Krležina 19 u Karlovcu, ponovno mural s likom Miroslava Krleže. Riječ je o obnovi umjetničkog djela dimenzija 12 x 10 metara nastalog 2014.  godine, a uklonjenog prilikom energetske obnove zgrade.

Organizator obnove murala je Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je provela 2013. i 2014. godine projekt
"Krleža u Karlovcu" u sklopu kojeg je mural prvotno i izrađen. Obnovu su sponzorstvom i pokroviteljstvom omogućili Grad Karlovac, Gradska
četvrt Novi centar, Inkasator i Papa's bar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Polka zahvaljuje i gradonačelniku Damiru Mandiću, bez čijeg posredovanja obnova ne bi bila moguća, predstavniku stanara Zoranu Dumboviću, direktorici Inkasatora Ivani Fočić i djelatniku te tvrtke Tomislavu Franjkoviću, predsjedniku Vijeća Gradske četvrti Novi centar Josipu Žuniću te vlasnicima Papa's bara, odnosno tvrtke „Moja diridika“ Željku Goluži i Predragu Rajakoviću. Zahvaljuje se i autorici projekta zgrade arhitektici Đurđici Lipovšćak koja je dozvolila ovu intervenciju na pročelju.

- Volim ispraviti nepravdu kad imam priliku za to, pa sam stoga odlučio ponovno raditi isto djelo. Iako se nepravda ne odnosi na nikoga, stanari su tada imali potrebu za energetskom fasadom i to je apsolutno u redu. A prihvatio sam i zato jer sam tvrdoglav. Evo, ni ova pandemija me nije spriječila u izazovu. Inače sam prilično samokritičan, ali ovoga puta sam uistinu zadovoljan djelom. Pršti na zidu, a i htio sam ga upravo takvog. Veselje stanara i pozitivnost u gradu koja se stvorila oko ove priče me posebno veseli. Do zadnjeg trenutka prije same izrade nisam bio siguran hoću li raditi baš identičan rad. Činilo mi se to kao ludost, baš da ne unesem ništa novog upravo zato jer volim raditi nove stvari i ne vraćati se na one koje su iza mene. Ali upravo ta neka tvrdoglavost mi je stvorila zadovoljstvo da ga izradim baš jednakog kao i tada. Nema se u životu baš često prilike za tako nešto, kaže autor djela.

Marin Bakić, dopredsjednik udruge Polka dodaje kako je Polkina namjera oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, ali i ukazivati na vrijednosti kao što su Krležin opus, ali i opusi mnogih karlovačkih intelektualaca povezanih s Krležom i/ili njegovim djelom.

- Pritom u prvom redu mislimo na teoretičara i povjesničara književnosti Stanka Lasića, publicista Slavka Goldsteina te likovnoga umjetnika
Josipa Vanište, ali i Marijana Matkovića, Nade Marinković, Vladimira Pogačića, Georgija Para, Većeslava Holjevca, Gustava Krkleca, Milana
Mirića, filozofa Gaje Petrovića, teoretičara književnosti Svetozara Petrovića i drugih. Samo ovaj nepotpuni popis Karlovčana povezanih s Krležom otkriva bogatstvo karlovačke intelektualne tradicije koju valja stalno afirmirati i istraživati, naglašava Bakić.

Oduševljenje kojim su Karlovčani popratili novu izradu murala u ovim teškim danima ujedno bi trebala biti motivacija i umjetnicima i udrugama i pravnim subjektima da pokrenu slične akcije.

Organizator obnove murala je Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je provela 2013. i 2014. godine projekt "Krleža u Karlovcu" u sklopu kojeg je mural prvotno i izrađen.


Reci što misliš!