AKTUALNO / VIJESTI

CVJETNICA I VELIKI TJEDAN

Velečasni za RTL objasnio kako će se slaviti najvažniji kršćanski blagdan uz mjere i restrikcije

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, više nego ikad nam je potrebno strpljenje

Pred nama je Veliki tjedan i najveći kršćanski blagdan.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, više nego ikad nam je potrebno strpljenje i zbog krize koronavirusa i zbog potresa. Zagrebačka katedrala sutra će biti prazna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velečasni Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, je za RTL pojasnio kako će izgledati Cvjetnica u izvanrednim okolnostima.

"Već nekoliko tjedana svećenici slave svete mise bez naroda, a tako će to biti i sutra. Za sve nas je to jedno novo iskustvo. Evo, 11 godina sam svećenik i nisam nikada Cvjetnicu mogao ovako zamisliti, ali moramo biti ozbiljni i odgovorni i živjeti ovu situaciju na način na koji ovaj trenutak to traži. Važno je naglasiti da će se u našim crkvama doista sveti čini, od sutra pa do kraja Velikog tjedna, vršiti na izvanredan način i vjernici su pozvani da se pomoću tehnologije uključe u bogoslužja", rekao je velečasni Puškarić.

Kardinal Josip Bozanić će također služiti misu.

"Naš nadbiskup sutra prevodi svetu misu u jednoj zagrebačkoj crkvi, Župi Tijela Kristova u Sopotu u deset sati. Misa će se prenositi preko televizije i radija i vjernici se mogu uključiti u prijenos kada im odgovara", poručio je.

Mnogi nisu u mogućnosti doći do maslinovih grančica, ali velečasni ima savjete.

"Različite su prilike u našoj domovini. Ima ljudi koji imaju okućnicu, možda kakav cvijet ili palminovu grančicu koja im je nadohvat ruke. Važno je ostati u kući te ne izlaziti kako bi se nabavile nikakve grančice. Oni građani koji su u stanovima možda tamo imaju nekakav cvijet koji sutra mogu postaviti na prikladno mjesto i u molitvenom duhu to doživjeti kao simbol Cvjetnice", izjavio je Puškarić.

Rekao je nešto i o pripremama za Veliki tjedan.

"Mislim da je ove godine za nas posebno snažan upravo taj Veliki petak i njegova poruka koju svatko živi na svoj način kroz ove dane koji su iza nas. Moramo biti, kako smo čuli danas od Stožera, ozbiljni i disciplinirani u narednih nekoliko tjedana. Veliki petak je za nas katolike put koji se ne može zaobići u Uskrsnoj radosti", rekao je Puškarić.

U ovim trenucima je svima potrebna vjera i nada da će trenutno stanje što prije završiti.

Izdvojeno


Reci što misliš!