AKTUALNO / VIJESTI

A TEK JE POČELO

Koronakriza ekspresno povećala nezaposlenost: U Karlovačkoj županiji u ožujku bez posla ostalo 452 ljudi, najviše u ugostiteljstvu

Koronakriza ekspresno povećala nezaposlenost: U Karlovačkoj županiji u ožujku bez posla ostalo 452 ljudi, najviše u ugostiteljstvu
foto ilustracija

Mjesec u kojem je počela koronakriza, ožujak, broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji podigao je na 3.533.

U mjesec dana to je, doduše, 97 nezaposlenih više, ali gleda li se samo broj novoprijavljenih, a ne i onih koji su prošli mjesec našli posao, otišli u mirovinu, odjavili se iz evidencije nezaposlenih ili su izbrisani iz nje, broj je 524, znatno više nego u veljači ili prošlogodišnjem ožujku.

Od 524 prijavljenih na Zavod za zapošljavanje – u veljači je bi 391, u ožujku lani 389 – čak 452 završilo je „na burzi” jer su ostali bez posla. Toliko ih je došlo iz radnog odnosa, 67 „iz neaktivnosti”, 4 jer su završili redovito školovanje, a 1 jer se prestao baviti individualnom poljoprivredom i drugim oblicima rada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pri tom je najviše onih koji su ostali bez posla, 150, došlo iz ugostiteljstva, odnosno, djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, no ni proizvodne djelatnosti nisu ostale netaknute: 87 novonezaposlenih je do prošlog mjeseca radilo u prerađivačkoj industriji.

Među nezaposlenima sada je i 51 donedavni zaposlenik u djelatnosti trgovine na veliko i malo, te popravka motornih vozila i motocikala, iz ostalih uslužnih djelatnosti na Zavod se prijavilo 25 ljudi, samo 4 manje iz djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, 22 iz građevinarstva, slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti u kojima je dotad 19 osoba imalo posao..., a najmanje, jedan, još u veljači zaposlenik u djelatnosti opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša.

Sve to u mjesecu u kojem su, gotovo do njegove polovice, još svi radili "normalno". Koliko nam slijedi "nenormalnih", ne zna baš nitko.

Izdvojeno


Reci što misliš!