AKTUALNO / VIJESTI

JEDAN OD NAS

Ispovijest Karlovčanina zaraženog koronavirusom: "Zarazio sam suprugu, srećom, ne i djecu - evo kako izgleda naša svakodnevica"

Ispovijest Karlovčanina zaraženog koronavirusom:

Poduzetnik, nekadašnji sjajni bejzbolaš i usprkos svojih 47 godina vrlo aktivan sportaš, obiteljski čovjek i otac dvoje djece jedan je od 23 Karlovčana koji su se zarazili koronavirusom.

On po svoj “primjerak” nije išao u inozemstvo, nije se ponašao neodgovorno, dapače, “štreberski” je slijedio sve upute i savjete stručnjaka, ali Covid-19 svejedno je do njega pronašao put, piše Jutarnji.hr. U ispovijesti za Jutarnji list on je ispričao kako si je organizirao život, sa suprugom koju je također zarazio, te dvoje djece, koji su ostali zdravi.

Pretpostavlja da je to bilo na humanitarnom teniskom turniru koji su organizirali karlovački rotarijanci. On je potpuno atipičan pacijent jer je bolest gotovo prehodao (po svojem dnevnom boravku, doduše) u tri dana. Kaže za Jutarnji da je ova bolest bila slabija od većine gripa koje je prebolio u životu. Međutim, nakon početnog šokanjemu se ovaj dio života polako pretvara u neke od najdragocjenijih trenutaka koje dijeli s obitelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutarnji piše kako nikako ne bi željeli da na ovaj način umanje opasnost i sve komplikacije koju ova bolest može donijeti, no iz ovog karlovačkog primjera se jako lijepo može iščitati kako se racionalnim i odgovornim pristupom čak i ovako loše životne situacije mogu okrenuti u vlastitu korist, da pacijenti, ali i čitave obitelj iz nje izađu snažniji, povezaniji i bolji.

- Ja sam jedan od onih koji su ozbiljno shvatili sva upozorenja ljudi iz Kriznog stožera. Znači, na poslu smo na najvišu razinu podigli higijenu, imali smo dezinficijense, kao i socijalnu distancu. Doma smo se opskrbili namirnicama za dva tjedna iako nisam nikakav paničar, ali sam iz nekog razloga ovo prilično ozbiljno shvatio. Čak sam bio predmet pošalica. Kada sam u bolnici vidio ljude u onim svemirskim odijelima, bilo mi je jasno da ovo nije šala - kaže karlovački poduzetnik za Jutarnji.

Njegova kronologija je sljedeća: u ponedjeljak 9. ožujka održao se teniski turnir, u srijedu, kasno navečer, pojavili su se kod njega prvi simptomi, među kojima i temperatura do 38 Celzijevih stupnjeva, u subotu tog tjedna simptomi su nestali, ali su se pojavili kod supruge. U ponedjeljak se osjećao dobro i čak počeo vježbati, a petak su on i supruga, nakon što ga je netko od zaraženih s turnira označio kao kontakt, otišli na testiranje i postali - pozitivni.

- Ja sam bio potpuno uvjeren da ćemo biti negativni, jer nisam osjećao neke posebne tegobe, a gledam neke druge bolesne kako se muče i po tri tjedna. Naš dragi prijatelj je preminuo od posljedica tog virusa. Hoćeš-nećeš, doživiš šok. U tom trenutku bolest je već bila iza mene, ali sam još bio zarazan, a u prizemlju kuće živi moja 81-godišnja majka. Počinješ se brinuti za druge, nastojiš ne doći ni s kim u kontakt. To je bio početak naše 28-dnevne karantena, koja bi trebala isteći nakon Uskrsa i završiti s dva uzastopna negativna nalaza - priča.

Svakodnevica ove obitelji u tim se trenucima okrenula naglavačke. Čitavo to vrijeme njihovo dvoje djece nije razvilo simptome, ali morali su s njima dijeliti karantenu zbog mogućnosti da budu prijenosnici. Osobnu higijenu podigli su na najvišu moguću razinu, bez fizičkog kontakta. Ne dijele čaše ni pribor za jelo, a kako žive u obiteljskoj kući te imaju dva zahoda, djeca koriste jedan, on i supruga drugi.

Nastavak možete pročitati na portalu Jutarnjeg lista.

Izdvojeno


Reci što misliš!