AKTUALNO / VIJESTI

ZAŠTITA OD KORONAVIRUSA

Stručnjaci s Oxforda objasnili kako je Hrvatska postala 'prvak svijeta': 'Poduzela je sve mjere...'

"Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor"

Da Hrvatska ima najrestriktivnije mjere na cijelom svijetu, to su još prije dva tjedna objavili istraživači s prestižnog sveučilišta Oxford.A sada su se napokon javili i objasnili za Direkt kako su došli do tog.

"U ovom trenutku Hrvatska je poduzela sve mjere koje spadaju pod najstrože na našoj ljestvici. Kad smo ih uzeli sve u obzir, Hrvatska je prikupila 100 bodova na našoj ljestvici. Postoji još par zemalja koji su blizu tome: Indija je tu negdje, Južna Afrika je u sličnoj poziciji, ali definitivno, kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od virusa COVID-19", rekao je Toby Phillips, voditelj odjela za digitalna istraživanja Sveučilišta Oxford.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, Hrvatska je na dnu po broju testiranja...

"Otočetka pandemije, testiranje je jako važno i na ovom istraživanju rade i epidemiolozi koji procjenjuju važnost mjera, i svi su nam oni rekli da je testiranje najvažniji korak u razumijevanju virusa i njegovog kontroliranja. Trenutno u obzir uzimamo sedam različitih mjera koje ulaze u našu ljestvicu. Dodavanjem podataka o broju testiranja bi promjenilo rezultate na ljestvici, ali ne previše. Za Hrvatsku, ja očekujem da bi ostala pri vrhu ljestvice čak i kada ubacimo tako temeljite podatke", pojasnio je Phillips i dodao:

"Ono što očekujemo je da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor, pa će se i krivulja početi izravnavati sukladno tome. To je naša hipoteza."

Izdvojeno


Reci što misliš!