AKTUALNO / VIJESTI

USKRS U DOBA KORONE

Jaja i šunka ne poskupljuju: Izračunali smo koliko će vas koštati prosječni uskrsni doručak

Koronakriza brojnim malim proizvođačima čak je i pogodovala - prodaju su utrostručili putem interneta

Uskrs u doba korone bit će uvelike drukčiji nego inače. Bez svete mise, blagoslova hrane, no stolovi nam ipak neće ostati prazni. Posjetili smo farmu nesilica. Zanimalo nas je ima li dovoljno jaja na tržištu i kakva je potražnja u ovo vrijeme.

''Za Uskrs će sigurno biti jaja jer ćemo količine tako rasporediti da možemo svakome raspodijeliti koliko treba. Cijena se ne mijenja, ista je kao i prošle godine'', kaže Dragutin Bišćan, vlasnik farme nesilica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gospodin Bišćan ističe da posao ide i bolje nego prije krize. Njegovi kupci koji robu dostavljaju na kućnu adresu, no i mali trgovci, naručuju triput više jaja nego inače. Govori nam da je to zbog manjeg uvoza, posebno iz Poljske. I proizvođači povrća trljaju ruke.

''Potražnja je puno veća uoči Uskrsa. I za rotkvice, mladi luk, salatu... I dalje dosta ide blitve tako da za Uskrs imamo manje robe jer je sve već otišlo", kaže Tomislav Mažar vlasnik OPG-a.

Tomislav, ali i drugi proizvođači povrća rekli su nam da su se za Uskrs dobro pripremili, kao i svake godine. No zadnjih tjedana su toliko povećane online narudžbe da je povrća jednostavno - nestalo. I šunke su spremne za uskrsni objed. Osječanin Vladimir proizvodi ih u sklopu braniteljske zadruge.

''Ovo što imamo od naših proizvoda to moramo riješiti na način da smo se sada drukčije organizirali, pravimo pakete i putem HP-a šaljemo ih po cijeloj Hrvatskoj", kaže Vladimir Flatscher iz braniteljske zadruge Donji grad Osijek.

A u paketima uz slavonsku šunku našle su se i kobasice i nezaobilazni čvarci. Kako ove godine nemamo projekciju za cijenu sindikalne uskrsne košarice, za vas smo izračunali prosječnu cijenu uskrsnog doručka za četveročlanu obitelj. To će vas koštati 186 kuna uz kilogram rolane šunke, nešto povrća i bocu kvalitetnog vina. Proizvođači na sve načine nastoje prodati robu. Evo inovativne ideje iz Osijeka.

''Uz paket stavljamo i, evo da svi vide, pošto se mi bavimo i proizvodnjom pekarskih proizvoda, uspjeli smo nabaviti veću količinu domaćega svježeg kvasca i u svaki paket stavimo po kilogram", kaže Flatscher.

Kvasca, slušamo već danima, nedostaje. Ako ste među onima koji su kupili vreću brašna i zaboravili kvasac, onda je ova braniteljska ponuda baš za vas.

Izdvojeno


Reci što misliš!