AKTUALNO / VIJESTI

ŽIVOPISNA BIOGRAFIJA

Tko je ravnatelj doma u koji je ušla korona: Osuđen da je oštetio grad, a kompjuter u uredu nikad nije upalio

Tko je ravnatelj doma u koji je ušla korona: Osuđen da je oštetio grad, a kompjuter u uredu nikad nije upalio
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Jedna od dobrih stvari s koronavirusom u Hrvatskoj do sada bila je ta što zaraza nije ušla u staračke domove s obzirom da su starije osobe i kronični bolesnici u najvećoj opasnosti od virusa. I tako je bilo sve do sinoć kada je zbog zaraze krenula evakuacija Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. 

Ravnatelj doma je dugogodišnji omiški gradonačelnik i negdašnji saborski zastupnik HDZ-a Ivan Škaričić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje tada novinara Slobodne Dalmacije je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija, bez ikakva iskustva i bez ikakvog natječaja, biti novi ravnatelj Doma na Zenti, ustanove s 350 korisnika, ponudio je znakovit odgovor:

"Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla."

Ivan Škarićić je u lipnju 2013. naime "dobio otkaz". Smijenili su ga građani Omiša. U drugome krugu lokalnih izbora uručili su mu radnu knjižicu. I to nakon što je u prvome krugu protiv svog protukandidata nezavisnog Ivana Kovačića vodio s debelom prenošću. Tek 72 glasa manjkala su mu do pobjede u prvome krugu. Imao je 44,72 posto.

"Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus", govorio je tada uvjeren kako će se ubrzo vratiti u fotelju koja je bila njegova praktično od početka devedesetih.

Plan je bio jednostavan. S obzirom na uvjerljivu većinu u Gradskome vijeću, pred kraj 2014. godine minirao je proračun svome nasljedniku te tako izazvao izvanredne izbore.

No, i njih je izgubio, ne Škaričić koji je odlučio ostati ravnateljem, nego njegov dugogodišnji zamjenik Mijo Mimica. HDZ je tada izgubio i većinu u Gradskom vijeću.

Nekoliko tjedana kasnije Škaričić je podnio ostavku na mjesto predsjednika omiškog ogranka HDZ-a. S figom u džepu. A to je, pokazalo se, bio još jedan potez nedorasla političara.

Umjesto da svojim konačnim odstupom pomogne reformaciji ogranka i njegovoj dezinsekciji, Škaričić je, uz pomoć nikad razjašnjenih veza s čelnikom županijskog HDZ-a Antom Sanaderom, u travnju 2016. ponovno izabran za predsjednika omiškog HDZ-a.

Nepravomoćno osuđen za zlouporabu položaja

Ivan Škaričić nepravomoćno je 2018. na splitskom Župnijskom sudu proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine i to zbog zlouporabe položaja i ovlasti odnosno naručivanja istraživanja javnog mnijenja koje uopće nije bilo potrebno, a što je plaćeno iz gradskog proračuna. Određeno mu je da  po pravomoćnosti mora gradu Omišu vratiti nešto više od 80 tisuća kuna štete koju je prouzročio.

No, bez obzira na tu činjenicu ostao je u fotelji direktora Doma na Zenti.

Nikad nije upalio kompjuter u uredu

Škaričić je poznat i kao čovjek koji je na stolu u uredu imao kompjuter, ali ga nikad nije upalio. 

Otkrio je to njegov nasljednik u Omišu, Ivan Kovačić. 

"Živo se sjećam tog dana kad sam došao u ured, sjeo za kompjuter i nekoliko ga puta bezuspješno pokušao upaliti. Onda vidim ispod stola uredno složene kablove, sve u originalnom pakiranju, nikad otvorene! A kompjuter je bio relativno star, sigurno je par godina čamio tako u uredu, bez operativnog sustava, niti spojen u struju, a kamoli na internet", ispričao je Kovačić.

Izdvojeno


Reci što misliš!