AKTUALNO / VIJESTI

OPTUŽNICA

Troje državljana Srbije "palo" u krijumčarenju migranata - s bugarske granice došli su u Josipdol prevesti devet Afganistanaca za 500 eura

Troje državljana Srbije

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu protiv troje državljana republike Srbije zbog krijumčarenja ilegalnih migranata Republikom Hrvatskom.

Perica K.(38), Zoran M.(42) i Ivana N.(33) okrivljeni su da su "14. siječnja 2020. u Oštarijama, autocesta A1, općina Josipdol, zajedno i prema prethodnom dogovoru, u namjeri da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana, za unaprijed obećane novčane iznose, I. okr. Perica Kadrić za iznos od 500 eura, u osobnom vozilu marke Škoda Rapid, prevozio 9 državljana Afganistana, koji su prethodno na točno neutvrđeni način mimo granične kontrole prešli Republiku Hrvatsku".

Tužitelji kažu da je "jednog smjestio na mjesto suvozača, šestero na stražnju klupu i dvojicu u prtljažni prostor vozila, bez sjedala i sigurnosnih pojasa i bez ventilacije, svjestan da na taj način ugrožava njihovu sigurnost i živote i da s istima postupa na nečovječan i ponižavajući način, za koje vrijeme su preostalih dvoje za obećanu nagradu u točno neutvrđenom iznosu, vozilom marke Dacia osiguravali pratnju na način da su se vozili ispred vozila I. okrivljenika, kako bi na vrijeme upozorili na eventualnu kontrolu policijskih službenika te se na opisani način kretali sve do zaustavljanja po policijskim službenicima".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvookrivljeni je priznao počinjenje kaznenog djela. Rekao je da je zbog teške materijalne situacije u kojoj se našao dogovorio prijevoz migranata s osobom koja mu se predstavila imenom Mile i koja mu je osigurala osobno vozilo marke Škoda Rapid koji je podigao u Nišu u renta car kući. Ta osoba mu je unaprijed dala iznos od 200 eura, dok je po izvršenom poslu trebao dobiti još 300 eura. U trenutku kada je preuzeo svoje vozilo u Nišu, na istom mjestu zatekao i dvoje kompanjona, koji su također preuzeli auto u renta car kući, te su svi zajedno krenuli prema granici s Republikom Hrvatskom.

Na mobitelu su dobili koordinate gdje bi trebali preuzeti migrante. Prilikom preuzimanja vozila međusobno su razgovarali i znali su da u ovaj posao kreću zajedno, s time da je drugookrivljeni trebao poslužiti kao "čistač", odnosno da svojim vozilom upozorava ako bi bilo kakvih problema.

Za vrijeme vožnje su međusobno komunicirali, stali su na mnogim benzinskim postajama usput, gdje su razgovarali, a drugookrivljeni je na jednoj od njih kupio osam boca vode i grickalice, koje su trebali dobiti migranti.

Cijelo vrijeme on je komunicirao s trećeokrivljenom koja je bila suvozač i koja je bez opasnosti mogla s njime komunicirati dok je ovaj bio vozač. Kada su došli na mjesto gdje su trebali preuzeti migrante, primijetio je da nema nikoga te su drugo i trećeokrivljeni sa svojim vozilom njega pretekli i napravili jedan krug  te se ponovno vratili do njega, u kojem trenutku se on čuo sa osobom imenom Mile i kada je počeo blicati svjetlima vozila i upotrijebio zvučni signa. Odjednom je, kaže, više osoba iskočilo iz jedne kosine na cestu i ušlo u njegovo vozilo.

Dvojica su odmah ušla u prtljažnik, a ostali su sjeli na stražnje sjedalo, a jedan od migranata je sjeo do njega na suvozačko mjesto. Nakon što su migranti ušli u njegovo vozilo, Zoran i Ivana su svojim vozilom upravljali ispred njega i tako su se kretali sve do nailaska policijskih službenika.

Ta vožnja trajala je nekih 2 sata i za to vrijeme je razgovarao sa Zoranom i Ivanom i oni su bili svjesni da se u njegovom vozilu nalazi veći broj migranata. Nakon 2 sata vožnje zaustavljeni od strane policijskih službenika, dok Zoran i Ivana krećući se ispred njega samo produžili.

Ispitan u državnom odvjetništvu II. okr. Zoran M. porekao je počinjenje kaznenog djela navodeći da je na put sa svojom suprugom i I. okr. krenuo iz razloga što mu je I. okr., kojeg poznaje iz viđenja rekao da bi u Hrvatskoj trebao pokupiti jedno osobno vozilo marke Peugeot i da bi mu on trebao u tome pomoći, a za što bi dobio iznos od 300 eura.

Iz tog razloga I. okr. mu je u renta car kući iznajmio vozilo marke Dacia beogradskih reg. oznaka, koje je on koristio zajedno sa svojom suprugom Ivanom. I. okr. je za to vrijeme upravljao ispred njih.

Po preuzimanju vozila on se trebao s tim vozilom vratiti u Republiku Srbiju dok bi njegova supruga upravljala vozilom marke Dacia kojim su i došli. Kada su ušli u Republiku Hrvatsku I. okr. Perica počeo se zaustavljati na svakoj benzinskoj pumpi i putem mobilnog telefona razgovarati s nekim ljudima, a kasnije mu je I. okr. Perica rekao zašto ga je zapravo želio angažirati.

Nakon toga su se posvađali i on nije htio sudjelovati u poslu s migrantima te je zajedno sa svojom suprugom napustio I. okr. i krenuo prema Srbiji. Nije mu ništa poznato o migrantima koje je trebao prevesti I. okr. niti ih je u bilo kojem trenutku vidio.

Ispitana u državnom odvjetništvu III. okr. Ivana N. porekla je počinjenje kaznenog djela navodeći da je u Republiku Hrvatsku došla zajedno sa svojim suprugom iz razloga jer je od supruga saznala da će u Hrvatskoj kupiti vozilo Peugeot koje bi oni koristili. I. okr. poznaje iz viđenja i on je tom prilikom također išao u Hrvatsku i to u svom vozilu.

Zajedno su pošli iz Niša, u vozilu koje je za njih iznajmio I. okr. Odjednom su shvatili da se I. okr. počeo čudno ponašati, stajao je na svakoj benzinskoj postaji te se u jednom trenutku izgubio i oni su ga pokušali pronaći i na kraju su odustali i odlučili se vratiti u Hrvatsku. Po povratku u Republiku Srbiju na granici su uhićeni te se ona jako iznenadila kada im je rečeno za što se terete.

Izdvojeno


Reci što misliš!