AKTUALNO / VIJESTI

TURISTIČKI MINUS

Karlovački hotelijeri i iznajmljivači raduju se popuštanju mjera: Rad im je dozvoljen, ali gostiju - nema!

Karlovački hotelijeri i iznajmljivači raduju se popuštanju mjera: Rad im je dozvoljen, ali gostiju - nema!

Usluge smještaja nisu obuhvaćene restriktivnim mjerama zbog pandemije koronavirusa, no to je za većinu hotelijera i privatnih iznajmljivača tek slovo na papiru.

Proteklih godina Karlovac je bilježio kontinuirani porast broja turističkih noćenja - nisu još dosegnute rekordne prijeratne brojke, ali valja priznati kako je rast bio znatan i kako su posljednjih godina konačni rezultati bili sasvim pristojni. Sve to urodilo je i otvaranjem brojnih novih smještajnih kapaciteta - kako hotela i hostela tako i privatnih soba i apartmana. No, pandemija je ovu granu ekonomije pogodila možda i najjače.

Optimizma, ipak, ima, ali sve će ovisiti o odlukama Stožera i situaciji s pandemijom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Usluge smještaja zapravo su i sada dozvoljene, no uz zabranu rada hotelskih restorana i barova, pripreme hrane, kao i putovanja, jasno je da to zapravo nije imalo nikakvu ulogu za hotele. Privatnim iznajmljivačima teret je nešto manji, ali i kod njih nedostaje ono ključno - gosti. Najrecenziraniji i najbolje ocijenjeni karlovački privatni apartman na Bookingu je Albert Home u ulici Vatroslava Lisinskog, no tijekom ožujka i travnja pristigla im je samo jedna ocjena.

- Tako to nekako i jest, gostiju, naravno nema. Otkazivanja rezervacija je bilo dosta i jasno je da smo svi u teškoj situaciji. Privatni smještaj možda nije posve na nuli, jer ima povremeno onih koji trebaju smještaj zbog poslovnih sastanaka ili privremenog rada, ali to je zaista ništa u usporedbi s očekivanjima. Nema nam druge nego nadati se boljoj situaciji na ljeto, kaže vlasnik apartmana.

Među turistima, pogotovo mladima, vrlo je popularan i hostel Bedem smješten u sklopu Studentskog doma u Zvijezdi. Njihove sobe trebale su gostima biti na raspolaganju od 1. svibnja, rezervacije su već stizale, ali i tu su slijedili otkazi.

- Teško je vjerovati da ćemo u svibnju imati gostiju, iako bismo to svakako voljeli i dočet ćemo ih spremni, jer i cijelo vrijeme funkcioniramo kao Studentski dom, ističu u Bedemu.

Kako je i Veleučilište zatvoreno, razumljivo je i veći dio kapaciteta Studentskog doma ostao prazan, iako ne i posve ispražnjen. Naime, dio studenata koji je u Karlovcu našao posao u nekom od zanimanja koja nisu morala zatvoriti vrata tijekom ove krize, ostao je u studentskom smještaju. Ostale, kao i turiste, sobe čekaju - svi se nadaju, što prije.

Izdvojeno


Reci što misliš!