AKTUALNO / VIJESTI

ŠTO MISLITE?

Nova stranka predlaže 111 umjesto sadašnjih čak 555 lokalnih jedinica, evo gdje su Karlovac i ostali

Nova stranka predlaže 111 umjesto sadašnjih čak 555 lokalnih jedinica, evo gdje su Karlovac i ostali

Nova politička opcija u Hrvatskoj, Stranka s imenom i prezimenom, koju predvode Dalija Orešković i Josip Budimir, izazvala je dosta pozornosti u javnosti svojim prijedlogom teritorijalnog preustroja Hrvatske, koji bi utjecao na smanjenje goleme administracije.

Po ovom prijedlogu umjesto trenutačnih čak 555, Hrvatska bi imala 111 administrativnih jedinica, koje bi sve bile istog statusa. Ugrubo bi, pak, Hrvatska bila podijeljena u šest regija - Grad Zagreb te Sjeverna, Južna, Istočna, Zapadna i Središnja Hrvatska (sa sjedištem u Karlovcu, no bez administracije!). 

Večernji list, pak, donosi tri prijedloga okrupnjivanja, odnosno kako bi to izgledalo na terenu. Za Karlovačku županiju sva tri su gotovo identična, osim po pitanju Ozlja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, nova jedinica sa sjedištem u Karlovcu tako bi u sva tri prijedloga obuhvaćala Grad Karlovac te današnje općine Draganić, Lasinja, Krnjak i Vojnić. 

Sa sjedištem u Dugoj Resi u sva tri prijedloga bi se nalazili uz današnje područje Grada Duga Rese i općine Barilović, Bosiljevo, Generalski Stol i Netretić, Slunj bi bio sjedište administrativne jedinice u koju bi pripale i današnje općine Rakovica i Cetingrad, a Ogulin sjedište jedinice u koju bi pripale i općine Josipdol, Tounj i Plaški.

Ozalj bi u prve dvije verzije prijedloga sadržavao područje Grada Ozalj te općina Kamanje, Žakanje i Ribnik, ali po trećoj verziji prijedloga u ovu bi se administrativnu jedinicu uključili i Krašić te Žumberak.

Napokon, općina Saborsko ne bi po ovom prijedlogu bila u nekoj od administrativnih jedinica na području današnje Karlovačke županije, već bi u sve tri verzije pripala jedinici koju čine Korenica kao sjedište, Plitvička jezera i Vrhovine.

Jeste li za ovakav regionalni preustroj Hrvatske?

Rezultati
DA: 266 odgovora
NE: 58 odgovora
  • DA:

    82% (266)

  • NE:

    18% (58)

Vrati se na glasanje

 

Izdvojeno


Reci što misliš!