AKTUALNO / VIJESTI

KARLOVČANIN KOJI JE POBIJEDIO COVID-19

"Imao sam malo višu temperaturu, mislio da je gripa... Ako bilo što osjetite, testirajte se da znate na čemu ste; ne dao Bog da vas uhvati korona napast!"

PIXELL

Njegova borba s koronavirusom trajala je 33 dana, suprugina traje duže, a imali su sasvim različite simptome

- Ja sam to prebolio, negativan sam i želio bih  da svi oni koji su zaraženi dođu u moj stadij, da čim prije ozdrave i krenu s normalnim  životom. Ne dao Bog da vas uhvati korona napast, čuvajte se, ostanite doma! Morate reagirati na vrijeme, čim prije, ništa ne prepuštati slučaju, testirati se, da vidite na čemu ste, poručio je danas Nikola Sumina, karlovački gospodarstvenik, jedan od prvih u županiji zaraženih, ali i izliječenih od koronavirusa.

Odlučio je svoje iskustvo podijeliti javno i to, pojasnio je, sa željom da i to pripomogne njegovim sugrađanima preboljeti koronavirus. Kod njega simptomi zaraze nisu bili previše izraženi, dapače, kada je, nekoliko dana nakon humanitarnog teniskog turnira, dobio temperaturu, i to ne visoku – 37,5, odnosno, 37,6, pomislio je da se radi o gripi, vrućici tek, prehodat će to. No, onda je doznao da su neki od kolega koji su također bili na tom turniru, bolesni. Njegovih 75 godina svrstava ga u rizičnu skupinu, premda se zaraziti mogu svi pa se javio liječniku, otišao na testiranje i završio u karlovačkoj Bolnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bože, hoću li se vratiti van?"

- Potvrđeno je da sam pozitivan i imam upalu pluća. Proveo sam 10-12 dana na Zaraznom odjelu, a onda još 20-ak u kućnoj izolaciji. Taj dolazak u bolnicu, priprema... teško je opisati, ne dao Bog da itko doživi! Šok za svakoga tko dolazi... Pitate se: Bože, hoću li se vratiti van? Sestre i liječnici bdiju nad vama 24 sata, njihov samoprijegor, to što su činili, doista je teško opisati, toliko je to bilo izraženo da ne možete ni zamisliti, tako dan za danom. A jedan je od nas na respiratoru, drugi dobiva kisik, treći jauče, traži pomo... Ti su ljudi doista davali sve od sebe da pomognu koronašima da to prebole, opisao je Sumina.

I dok su simptomi COVID-19 kod njega bili blagi, gotovo pa neprepoznatljivi, njegova supruga, kojoj je zaraza potvrđena četiri dana poslije njega, izuzev također blago povišene tjelesne temperature, bili su potpuno drugačiji.

- Ona je to doživjela,  proživjela  i osjetila drugačije. Imala je hroptanje u grlu, bijeli jezik, izgubila je osjetila okusa i njuha, sigurno na 20 dana, bila je žedna, pila po 2-3 litre vode u dva sata... Sada je dobro, krv, šećer, pluća su u redu.  No, još je u izolaciji jer je na dva testiranja bila negativna, a na jednom pozitivna, ispričao je Sumina.

Izbjegava kontakte dok sve i psihološki ne prođe

Svih propisanih mjera izolacije oboje su se i pridržavali i pridržavaju pa i on, premda je zdrav, još ne ide u tvrtku na posao, obavlja sve od kuće. No, želi čim prije vratiti kondiciju i svlada 20-30 kilometara dnevno, a kontakte s ljudima, čak i prijateljima, i dalje izbjegava.

- Bez obzira što sam prebolio, ne forsiram blizinu, držim odstojanje. Prijatelji koji me znaju  i koji su nas opskrbljivali dok smo ja i supruga bili doma, još me gledaju skeptično, malo se drže rezervirano, a i ja izbjegavam, čekam da sve ovo i psihološki prođe, kazao je, odgovarajući na novinarsko pitanje je li se promijenio odnos drugih prema njemu.

Baš zato što zna kako je bolovati od koronavirusa želi pomoći u borbi protiv njega, napraviti sve što može.

- Čuo sam da bi vjerovatno naša krv, koja sada ima antitijela, mogla pripomoći. Ako je to tako, bio bih među prvima da dam krv, ako to pomaže bilo kome. Vjerujem da bi svi pristali, samo da spasimo ljude korona napasti, poručio je Sumina.

Izdvojeno


Reci što misliš!