AKTUALNO / VIJESTI

OTVORENE GRANICE?

Krenuli razgovori o otvaranju granica u Europskoj uniji, slovenska strana u Zagrebu zagovarala uspostavljanje prolaza za svoje državljane

Krenuli razgovori o otvaranju granica u Europskoj uniji, slovenska strana u Zagrebu zagovarala uspostavljanje prolaza za svoje državljane

Za uspostavljanje granica unutar Europske unije, kao i prema trećim zemljama, potrebna je međusobna koherentnost susjednih država.

Uz popuštanje mjera i postupno otvaranje trgovina i ostalih uslužnih djelatnosti, sve veći pritisak javnosti, naročito u pograničnim područjima, postoji na nužno popuštanje restrikcija na graničnim prijelazima i uspostavljanje prometa prema susjednoj Sloveniji ali i Bosni i Hercegovini.

Pitanje je to koje se svakodnevno upućuje i ministru Davoru Božinoviću, koji je na zadnjoj konferenciji kazao kako se na razini Europske Unije razgovara o novonastaloj situaciji i prelasku granica između država članica, kao i one vanjske granice prema trećim državama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U danima pred nama Europska komisija bi trebala izaći s određenim promišljanjima kako se vratiti u normalu u skladu s epidemiološkom situacijom te će se taj proces zasigurno odvijati kroz faze. To prije svega ovisi i o nacionalnim odlukama jer u ovom trenutku podignute su šengenske granice. Stoga je potrebna određena doza međusobne koherentnosti, jer ništa ne znači ukoliko jedna država donese samostalnu odluku, a nema odgovarajuće i slične politike s druga strane granice.

U skladu s dogovorima na europskoj razini o postupnom otvaranju granica krenuli su i bilateralni dogovori susjednih država. Jedan takav dogodio se ovaj tjedan u Zagrebu, gdje je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli ugostio slovenskog ministra gospodarstva Zdravka Počivalška, koji žustro zagovara potrebu uspostavljanja protokola za siguran prolaz granice slovenskih državljana. Naime, preko sto tisuća slovenskih državljana u Hrvatskoj posjeduje svoje nekretnine, stoga je slovenskoj strani itekako interes postizanje zajedničkog cilja s Hrvatskom o otvaranju graničnih prijelaza.

Iako je još prerano govoriti o konkretnim datumima njezina otvaranja, koja se mora temeljiti prije svega na epidemiološkim kriterijima, trenutno su poznate samo okvirne pretpostavke. Prema njima, prva faza otvaranja granica između Slovenije i Hrvatske trebala bi započeti krajem svibnja, kada će se recipročno omogućiti prelazak vlasnika nekretnina u drugoj državi. U drugoj fazi, koja je izgledna da će se desiti u drugoj polovici lipnja, omogućilo bi se kretanje i svima ostalima.

Prema takvim naznakama, odluka o privremenoj zabrani prelaska državne granice Republike Hrvatske koja je na snazi do 18. svibnja 2020. godine bez obzira na izrazito pozitivnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji, trebala bi biti bar još jednom produžena, ali uz određene iznimke.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!