AKTUALNO / VIJESTI

TURIZAM KAO SLAMKA SPASA

Božinović u RTL Direktu objavio da su granice otvorene za turiste. Glumili smo strance i pokušali rezervirati hotel

Većina to možda nije ni primijetila, ali Davor Božinović je u ponedjeljak u Direktu rekao da turisti u Hrvatsku mogu dolaziti, da mogu u hotele, kampove, i da im treba samo rezervacija koju su uplatili. A sjetite se prije samo koji tjedan, pričali smo o nekim COVID vizama, testiranjima, posebnim koridorima o kojima sanjaju Česi, pričali smo o tome da strani turisti neće dolaziti. 

Ali ipak nije tako. Mi smo granice otvorili, polako otvaramo hotele, pa smo malo glumili stranog turista i raspitali se što se može i ne može.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mogu Hrvati, mogu i stranci, mogu prije svega državljani Europske unije. Naravno, ukoliko imaju rezervaciju u hotelu i uz primjenu svih onih mjera", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Kako i kada godišnji odmor provesti u Hrvatskoj? Hoće li turisti ovoga ljeta hodati našom obalom? 

Pretražujući internet i pretvarajući se da sam strankinja, pronašla sam kontakt brojeve hrvatskih institucija namijenjene za turiste, u nadi da ću dobiti odgovore na pitanja.

Na telefonski broj Ministarstva turizma, satima se nitko nije javljao. Zvala sam od 13 pa sve do 16 sati. Bezuspješan je bio i poziv upućen Hrvatskoj turističkoj zajednici. 

Pomalo očajna, zovem i centrale, ali nitko se ne javlja.

Nakon što satima nisam uspjela nikoga dobiti, krenula sam kontaktirati hotele diljem zemlje koji od jučer imaju pravo raditi. Većina me je samo držala na čekanju.

A onda se netko napokon javio. Zanimalo me kada najranije iz Švedske mogu doći u Hrvatsku? 

Lako je rezervirati smještaj koji su tek otvorili

Rekli su da moram provjeriti na stranicama Hrvatske vlade kada će se granice otvoriti. Poručujem da informacija baš i nema, kao i da nema koristi što mogu rezervirati smještaj ako ne mogu preći granicu. 

Lako je rezervirati smještaj samo u hotelima koji su u ponedjeljak odlučili otvoriti svoja vrata, a to nije neka velika brojka. 

"Svjesni smo toga da su se gotovo sve strane rezervacije stornirale ili premjestile na jesen ili za sljedeću godinu, ali odlučili smo se otvorit i krenut korak po korak. Upita imamo, više za jesen", kazala je direktorica prodaje i marketinga hotela u Splitu Duška Žižak.

"Jako dobre povratne informacije nam stižu s naših najjačih tržišta. Iz Austrije, Njemačke i Slovenije. Kako čujem, oni jedva čekaju da se granice ponovno otvore i da dođu u Opatiju koju brojni smatraju svojim drugim domom", rekla je Željka Stašić iz Turističke zajednice Opatija.

Turizam je sad najveća slamka spasa

Europska komisija već sutra planira na stol staviti pitanje otvaranja granica i ukidanja samoizolacije zbog prelaska granice u svim državama. 

"Svi mi koji živimo pretežno od turizma bi htjeli da turizam funkcionira, međutim sad to ovisi o epidemiološkim slikama pojedenih europskih zemalja u našem okruženju, Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka. Ja očekujem da će u nekom obliku doći do prijedloga za popuštanje mjera i otvaranje pojedinih granica", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Turizam je trenutno najveća slamka spasa hrvatskog gospodarstva, svima je u interesu granice što prije otvoriti, ali i pravodobno informirati milijune turista koji planiraju stići na hrvatsku obalu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!