AKTUALNO / VIJESTI

POTRAGA ZA ZLATOM

Mještanin Topuskog pronašao kutiju punu zlatnika pa sve prodao zlataru za 10 tisuća kuna?! Moguće da vrijede pravo bogatstvo

Mještanin Topuskog pronašao kutiju punu zlatnika pa sve prodao zlataru za 10 tisuća kuna?! Moguće da vrijede pravo bogatstvo
Pixabay.com

Limenu kutiju punu zlatnika ovih je dana pronašao mještanin Topuskog, građevinski radnik koji je na poslu uređivao jednu ulicu u ovom mjestu. 

Po pisanju Večernjeg lista, radnik je, neupućen u vrijednost svog pronalaska u jednoj zlatarni sve prodao za samo 10 tisuća kuna, iako je moguće da jedan jedni zlatnik vrijedi čak i puno više. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pretpostavka je da mu je zlatar isplatio cijenu lomljenog zlata, no numizmatička vrijednost zlatnika je daleko veća od same cijene zlata, rekao je umirovljeni arheolog karlovačkog Gradskog muzeja Lazo Čučković, koji je nekoć vodio arheološka istraživanja u Topuskom. 

Ni Čučković, navodi Večernji, ne može pretpostaviti iz kojeg su razdoblja zlatnici jer je Topusko bilo naseljeno od prapovijesti. U potragu za zlatnicima, čiji je pronalazak po zakonu morao biti prijavljen Ministarstvu kulture, uputio se i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, koji je obavijestio i policiju, ali i sama Općina Topusko koja već godinama nastoji u Topuskom uspostaviti muzej. Naime, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasništvo Republike Hrvatske. Nalaznik po tome ima pravo na najmanje 10 posto vrijednosti pronađenih zlatnika, a to je, kažu nam svi, zasigurno više od 10.000 kuna koliko je dobio od zlatara. No, sada je za nagradu kasno jer svoj pronalazak Topuščanin nije prijavio.

Izdvojeno


Reci što misliš!