AKTUALNO / VIJESTI

U BLAGOM PADU

U županiji u obrtu i slobodnim profesijama u ožujku zaposleno 5.174 osobe, 52 manje nego u veljači

U županiji u obrtu i slobodnim profesijama u ožujku zaposleno 5.174 osobe, 52 manje nego u veljači

Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u ožujku 2020. u Republici Hrvatskoj, u odnosu na veljaču iste godine niži je za 1,1%, a broj zaposlenih žena za 2%.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku sličan trend je i u Karlovačkoj županiji, koja je u siječnju imala 5.254 zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama, u veljači je ta brojka lagano pala na 5.226, a nešto veći pad dogodio se u ožujku pa je s krajem mjeseca bilo 5.174 zaposlena u kategorijama koje spadaju pod obrte i slobodne profesije. To su nešto bolji rezultati od državnog prosjeka, odnosno riječ je o padu od nešto manje od 1%. 

Nešto lošiji su zato rezultati po pitanju žena, jer je njihova brojka pala sa 2.503 na 2.441, odnosno za 2,4%. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najviše onih koji rade u obrtu i slobodnim profesijama na području Karlovačke županije zaposleno je u djelatnostima smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 839. Slijede 793 osobe zaposlene u građevinarstvu te 782 u prerađivačkoj industriji, 673 u trgovini, a zatim 495 u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi te 429 u ostalim uslužnim djelatnostima.

Inače, što se tiče ostalih županija, samo su dvije u ovom periodu zabilježile blagi porast zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama: Bjelovarsko-bilogorska (0,2%) i Dubrovačko-neretvanska (0,7%). Najveći pad bilježi Ličko-senjska županija s čak 8,8% zaposlenih manje što je drastično utjecalo i na hrvatski prosjek.

Izdvojeno


Reci što misliš!