AKTUALNO / VIJESTI

PROJEKT OD 3,4 MILIJARDE KUNA

Još uvijek nema datuma gradnje drugog kolosijeka pruge do Karlovca, na čekanju i obnova zgrade kolodvora

Još uvijek nema datuma gradnje drugog kolosijeka pruge do Karlovca, na čekanju i obnova zgrade kolodvora

Najveći infrastrukturni projekt u hrvatskim željeznicama do kraja godine trebao bi dobiti izvođača radova, a osim novog kolosijeka pruge, u planu obnova karlovačkog Glavnog kolodvora i uređenje Željezničkog muzeja.

Još uvijek nije poznat datum početka izgradnje novog kolosijeka pruge na dionici Zagreb - Karlovac duljine 44 kilometra, čija vrijednost se procjenjuje na 3,4 milijarde kuna, što je ujedno drugi najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj nakon izgradnje Pelješkog mosta. No, ono što se zna, cjelokupni projekt izgradnje i rekonstrukcije mora biti gotov do 31.prosinca 2023. godine.

Naime, kako su na upit KAportala odgovorili iz HŽ Infrastrukture, raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac još uvijek nije provedeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 - U travnju ove godine objavljeno je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, što je preduvjet za pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova. Pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova očekuje se početkom trećeg kvartala ove godine, a nakon provedenog javnog natječaja za radove očekuje se potpis ugovora, te potom i početak radova, kažu nam u HŽ-u.

U sklopu projekta izgradnje novog kolosijeka pruge, kojim će se znatno smanjiti vrijeme putovanja od Karlovca do Zagreba, predviđena je izgradnja sedam podvožnjaka i nadvožnjaka, zatim moderniziranje svih prijelaza i ugradnja sigurnosnih sustava, ali i rekonstrukcija svih kolodvora i stajališta. Tako će projektom biti obuhvaćena i obnova zgrade željezničkog kolodvora u Karlovcu, čiji radovi se procjenjuju na 7,5 milijuna kuna.

Iz HŽ Infrastrukture dalje odgovaraju kako je za potrebe preuređenja dijela objekta u Željeznički muzej pored glavne zgrade Željezničkog kolodvora u Karlovcu, izrađen Konzervatorski elaborat, za koju su bili i naručitelj u suradnji s Konzervatorskim odjelom Karlovac.

 - No, daljnji koraci vezano za muzej realizirat će zajednički Grad Karlovac i Konzervatorski odjel, a za eventualnu provedbu navedenog projekta HŽ Infrastruktura može biti sudionik, a ne nositelj istog.

Inače, izgradnja drugog kolosijeka pruge od Hrvatskog Leskovca do Karlovca prvi je korak izgradnje nizinske pruge prema Rijeci, a 85 posto sredstava za njezinu realizaciju osigurana je iz europskih fondova dok će, prema riječima ministra prometa Olega Butkovića, Europska komisija u cijelosti financirati ostatak pruge prema Rijeci.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!