AKTUALNO / VIJESTI

drama obitelji iz rijeke

Rodila mrtvo dijete nakon što su je iz bolnice poslali kući zbog korone: 'Moja bi beba bila živa...'

Rodila mrtvo dijete nakon što su je iz bolnice poslali kući zbog korone: 'Moja bi beba bila živa...'
Goran Kovacic/PIXSELL

KBC Rijeka formiralo je posebno Povjerenstvo za unutarnji nadzor čiji je zaključak da nije bilo propusta liječnika

Ivana Sabljak boluje od autoimune bolesti zbog čega je ocijenjeno da spada u kategoriju osoba s rizičnom trudnoćom. Nakon nekoliko pregleda i odlazaka u bolnicu, liječnici su je otpustili uz napomenu da nije pametno da boravi u bolnici zbog situacije sa koronavirusom. Tri dana kasnije je, u 35. tjednu trudnoće, rodila mrtvo dijete, prenosi 24 sata.

U očekivanju prvog djeteta, 26-godišnjakinja obavljala je standardne preglede, no na zadnjem, 13. ožujka, njena ginekologinja je primijetila da dijete zaostaje u razvoju te je tudnica hitno upućena u KBC Rijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uslijedio je CTG test koji su liječnici ocijenili urednim te je otpuštena kući s uputom da se vrati na ponovni pregled 20 ožujka. No idući dan ne osjeća bebu i ponovo odlazi na odjel ginekologije, gdje se radi novi CTG i ultrazvuk. Beba je tada još uvijek bila živa.

"Dežurni liječnik odlučuje da me zadrži u bolnici pod kontinuiranim nadzorom jer se radi o visokorizičnoj trudnoći. Idući dan napravljen je novi CTG, ali ne i ultrazvuk. Otpuštena sam, s time da mi je liječnica otkazala termin za ultrazvuk 20. ožujka i zakazala ga deset dana kasnije uz obrazloženje da "nije baš pametno da se šetam po bolnicama tijekom korone", rekla je Ivana.

Samo tri dana kasnije, prokrvarila je, a u bolnici je ultrazvukom utvrđeno da je dijete mrtvo. Liječnici su joj nakon poroda rekli da je došlo do abrupcije posteljice. Idući dan je otpuštena kući, kaže Ivana, bez da je itko s njom razgovarao i ponudio joj bilo kakvu pomoć.

"Ni tada nisam dobila nikakvo objašnjenje osim onoga da nema otkucaja srca. Kad sam pitala zašto se to dešava, rečeno mi je da će se to znati nakon obdukcije. Cijeli svijet mi se srušio", prisjeća se Ivana i dodaje:

"Sad znam da sam trebala inzistirati i na odgovorima i na pomoći, jer sam sigurna da bi moje dijete bilo živo da su mi samo napravili ultrazvuk i ostavili u bolnici pod nadzorom, što je jedan od liječnika i zahtijevao još 17. ožujka", izjavila je Ivana.

Zbog slučaja se u KBC Rijeka formiralo posebno Povjerenstvo za unutarnji nadzor čiji je zaključak da nije bilo propusta liječnika. Ogorčeni roditelji, Ivana i njen suprug Marko Krmpotić, pravdu će zatražiti na sudu.

"Uzdala sam se u liječnike, vjerovala sam im, ali danas sam uvjerena da sam dijete izgubila zbog njihova nemara i neprofesionalnosti", poručila je Ivana, prenosi 24 sata.


Reci što misliš!