AKTUALNO / VIJESTI

EPIDEMIJA COVID-19

Na koronavirus ne testiraju se više svi s povišenom temperaturom - samo oni čija se klinička slika uklapa

Na koronavirus ne testiraju se više svi s povišenom temperaturom - samo oni čija se klinička slika uklapa

Do sada su na koronavirus testirani pacijenti koji su išli na različite preglede, operacije, imali repiratorne simptome ...

- Budući je u županiji bilo COVID pozitivnih pacijenata, do sada smo testirali veći broj populacije: sve pacijente koji su išli na kolonoskopiju, gastroskopiju, bronhoskopiju, operaciju, premještaj u druge ustanove, te pacijente koji su imali respiratorne simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom. Budući da sada više nemamo COVID-19 pozitivnih pacijenata, bit će smanjen broj testiranja. Testirani će biti samo pacijenti koji imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu i kliničku sliku koja se uklapa s COVID-om. Dakle, ako su došli iz inozemstva i ako imaju respiratorne simptome, oni će biti testirani. Sada će se pacijenti koji imaju povišenu temperaturu gledati prilikom hitnog prijema jednako kao i drugi pacijenti bez temperature jer se smatra da nema rizika u populaciji, najavio je infektolog iz Opće bolnice Karlovac Luka Jerković.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Karlovačkoj županiji je potvrđen 16. ožujka i do sad je bio 31: jedna osoba je, na žalost, preminula, a 30 je izliječeno. Od ožujka je na COVID-19 testirano 2.566 ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odgovarajući na pitanje o serološkim testovima, rekao je da su rađeni kod nekih osoba i kod njih nađena antitijela.

- Do nedavno serološki testovi nisu bili validirani. Imali smo neke testove koji su bili više orijentacijski i na temelju njih nismo mogli sa sigurnošću utvrditi radi li se o stvarnom kontaktu s virusom ili ne. Hoće li se provoditi neke serološke studije na razini naše županije, ne ovisi o nama, nego o napucima iz HZJZ i Klinike za infektivne bolesti, za sad nemamo o tome informacija. Kod ozdravljenih pacijenata našli smo antitijela, kod nekih pacijenata koji nisu imali nikakav kontakt sa zaraženima, niti ikakav epidemiološki podatak, također smo našli određena antitijela, ali nesigurna je pouzdanost tih testova, da li je lažna pouzdanost ili stvarna, kazao je Jerković.

Govoreći o pacijentima oboljelim od koronavirusa, naveo je kako je ukupno 31 bolesnika u Karlovačkoj županiji, hospitaliziranih bilo 12, od kojih je 10 imalo upalu pluća. Sve će njih pratiti pulmolozi, naručeni su na daljnju obradu kako bi se utvrdilo jesu li ostale ikakve posljedice bolesti.

- Trajne posljedice ne mogu se odrediti samo na temelju simptoma, nego se moraju raditi daljnje dijagnostičke obrade koje će raditi pulmolozi: spirometrija, rendgen pluća, možda CT prsnog koša i na temelju toga će se moći vidjeti je li virus ostavio neke posljedice, pojasnio je Jerković.

Izdvojeno


Reci što misliš!