AKTUALNO / VIJESTI

DUNJA PROGNOZIRA

Tjedna prognoza, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje - normalno i to ne "novo normalno"!

Tjedna prognoza, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje - normalno i to ne

Nastavljamo laganim proljetnim koracima i izdržat ćemo do kraja mjeseca bez većih uzbuđenja.

Stanovnici unutrašnjosti, prije svega Zagrepčani, danas popodne imali su prilike podsjetiti se kako izgledaju tipični kasnoproljetni grmljavinski pljuskovi. Zapravo i dosta kasno jer u svibnju inače prosječno imamo dva dana s grmljavinom. Prosječan svibanj, kako to dobro zvuči!

Prošli je bio nevjerojatno hladan, pretprošli iznimno topao, onaj prije relativno topao, a sad eto jedan koliko-toliko normalan… Sad kad je u trendu definiranje novih normala, takozvano novo normalno, mi se veselimo kad nam se dogodi staro normalno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doduše, mi smo u meteorologiji odavno počeli kukati oko toga kako nam ništa više nije normalno, kako se klime mijenjaju brže nego što mi ljudi želimo to primijetiti. Prema posljednjoj važećoj klimi 1981.-2010. u svibnju u Zagrebu inače dohvatimo maksimum od 25 °C tek nakon 25. svibnja, a ove smo godine već 8. svibnja imali 27,1 °C. Ali zato nismo dosegnuli trideseticu.

Ni nećemo, nastavljamo laganim proljetnim koracima i izdržat ćemo do kraja mjeseca bez većih uzbuđenja.

Utorak

Zapravo, kako za koga! Mogli biste se zapravo iznenaditi ako na sinoptičkoj karti vidite anticiklonu i cijelu središnju i sredozemnu Europu bez fronti, a kroz prozor vidite da lijeva kiša. I anticiklona na svojoj prednjoj strani zna sa sjevera dovući svakakva uzbuđenja.

Kroz tlak od skoro 1030 hPa stižu linije nestabilnosti od kojih meteoropati i kronični bolesnici neće ni trepnuti, a jedini koje boli glava su vaši omiljeni prognozeri. I sutra, dakle, promjenjivo. Povremeno će biti kiše, češće i više u Posavini i Podunavlju, ali su pljuskovi sporadično mogući u cijeloj unutrašnjosti, a pokoji se može zalomiti i uz obalu.

Za razliku od danas, sutra vjetrovito, u unutrašnjosti uz slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a na moru će puhati umjerena i jaka bura i tramontana. Vrlo jaki udari tramontane, do oko 85 kilometara na sat, očekuju se ujutro pod sjevernim Velebitom, a pojačana tramontana obilježit će dan na srednjem Jadranu, posebno u šibenskom akvatoriju. Jutro podjednako toplo kao današnje, a dan dva do tri stupnja svježiji.

Ostatak tjedna

I u srijedu još dosta vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana. Udari sjeverca od oko 40 do 50 kilometara na sat mogli bi vas držati budnima dobar dio noći, osobito u sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima zemlje te u gorju. Tijekom dana sunčano i ugodnije te najvjerojatnije i suho.

Vjerojatnost za lokalne pljuskove na zapadu je opet nešto veća u četvrtak navečer, a na istoku (uključujući i unutrašnjost Dalmacije) u petak. Iako će vikend vrlo vjerojatno biti većinom suho, trajniju stabilizaciju ne mogu obećati. Jutra će od četvrtka biti malo hladnija, a dnevna temperatura bez bitnijih oscilacija.

Na moru je vrijeme u doglednom razdoblju ipak predvidljivije. Bit će većinom sunčano i suho, a rijetki su pljuskovi mogući u četvrtak ili petak na sjeveru, a u subotu i nedjelju na jugu. Vrijeme po buri, a tek u nedjelju okrenut će na jugo.

Temperature samo za nijansu niže od prosjeka za kraj svibnja, jutarnje oko 16, a dnevne oko 24, u nedjelju je moguće manje osvježenje. I temperatura mora dosegnula je danas čarobnu dvadeseticu, a službeno su je stavili na papir u rano popodne u Rabu. Drugdje još većinom 18 ili 19 °C, ali i to su temperature na kojima bez bojazni možete umočiti barem ruku ili nogu.

Ozbiljnije zatopljenje s kojim će se i more još malo zagrijati izgledno je već u prvim danima lipnja. Baš kako i priliči službenom početku vrućeg i suhog ljeta. 

Izdvojeno


Reci što misliš!