AKTUALNO / VIJESTI

OBRANA OD POPLAVE

Petračić skeptičan, Mandić uvjeren u ispravnost gradnji nasipa za obranu od poplava: Ovo će Karlovac štititi 100 ili 200 godina!

Petračić skeptičan, Mandić uvjeren u ispravnost gradnji nasipa za obranu od poplava: Ovo će Karlovac štititi 100 ili 200 godina!

Petračić i Mandić i dalje se ne slažu oko koncepta trajnog sustava obrane od poplava

Ovakav sustav obrane od poplava nije rješenje samo za par godina, nego za idućih 100 ili 200.

Ustvrdio je to gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Davora Petračića ne bi li sve ovo što se sada radi bilo bespotrebno da se naprave Brodarci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Što se tiče sustava obrane od poplave, bojim se da sve ide u krivom smjeru i obrnuto nego što bi trebalo. Logično je pitanje: da li bi svi ovi radovi oko Kupe, Korane, Mrežnice, svi nasipi, Logorište... bili nepotrebni da se dovši kanal Kupa - Kupa, brana u Brodarcima sa završetkom tog kanala, znači s izljevom u retenciju Kupčina itd., znači da se taj sustav završi, zanimalo je Petračića.

Uslijedilo je Mandićevo odlučno „trebali bi”, ali i informacija kako je za Brodarce, nakon tri godine bezuspješnih pokušaja provođenja javne nabave za projektiranje zbog žalbi tvrtki koje su se javljale, „pritisak i župana i ministra Ćorića prema Državnom uredu za javnu nabavu urodio plodom da se stvarno definiraju neke stvari koje su zakonite i izabran je izvođač za projektiranje Brodaraca.”

- Bi li trebali nasipi da se riješe Brodarci? Bi, jer možda će 2057. pasti toliko kiše da neće pomoći ni Brodarci. Ne slažemo se oko koncepta, ali držim da ovaj koji imamo u Gradu nije samo za 2023. ili 2025., ovo što se radi ono što je RH dužna građanima Karlovca napraviti za sljedećih 100, 200 godina! Sjetite se 2018. i intervencije s box barijerama: tada nas nije poplavila kiša, nego snijeg. Bili smo u četvrtak u Hrvatskim vodama, došli su stručnjaci i rekli: u ponedjeljak, u 13 h projekcija Kupe je 650, bila je 770 centimetara, sjećam se. Nije podatak izvučen iz rukava, na njemu je radila sila stručnjaka. Kasnije su mi objasnili, kad sam pitao: 1,20 metar ste promašili, o čemu se radi? Normalno da nisu mogli predvidjeti koliko snijega će pasti u Gorskom kotaru, Plitvicama... rekli su da su ih zapusi zeznuli, ispričao je Mandić.

Ponovio je da nasipi trebaju, „tu nema dvojbe”, kao i ostali zahvati koji se rade u ovakvom sustavu obrane od poplava.

- Vjerujem da će jednom Brodarci biti ne samo ustava koja će usmjeravati vodu, nego da će i nešto proizvoditi, slažem se s vama da to mora biti javno dobro, možemo razgovarati o vremenu, je li nešto sporo ili ne, ali ovaj sustav se ne radi za dvije godine, on se radi za 100 godina i dalje. I zid uz Kupu i dio koji se radi uz Koranu i Mrežnicu i ovaj dio nasipa koji je napravljen uz Kupu, imaju svoju ulogu, zaključio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!