AKTUALNO / VIJESTI

MLADI DIZAJNERI

Upečatljive plakate koji se postavljaju uz prometnice Karlovačke županije dizajnirali učenici Srednje škole Duga Resa

Upečatljive plakate koji se postavljaju uz prometnice Karlovačke županije dizajnirali učenici Srednje škole Duga Resa

Vozači, ali i pješaci u Karlovcu i na još nekim mjestima vjerojatno su ovih dana primijetili nove upečatljive jumbo plakate koji upozoravaju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, ali zasigurno nisu znali da su ih dizajnirali i osmislili učenici Srednje škole Duga Resa u suradnji s Policijskom upravom karlovačkom.

- Projekt izrade preventivno-edukativnih plakata i ove godine nastavljen je i proveden suradnjom Policijske uprave karlovačke i Srednje škole Duga Resa, učenicima usmjerenja grafički dizajn. Aktivnost se provodi u okviru projekta „Prometna preventiva u srednjoj školi“, Plana preventivnog i represivnog postupanja policije u cestovnom prometu za 2020. godinu i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. Zajednički interes svim uključenim dionicima je isti – podizanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu. Također, intencija je senzibilizirati javnost na važnost sigurnosti prometa na cestama te i na ovakav način utjecati na svijest sudionika u prometu kako bi se poboljšala sigurnost cestovnog prometa, kažu u PU karlovačkoj.
 
Tema ovogodišnjih plakata su pješaci i vožnja pod utjecajem alkohola. Ovom vrstom plakata želi se  utjecati na svijest vozača i ukazati kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola predstavlja veliku opasnost u prometu i može prouzročiti teške posljedice za sudionike, a pješacima ukazati na sigurno sudjelovanje u prometu uz pridržavanje prometnih propisa.   

- U ovogodišnjem projektu učenici 3. razreda Srednje škole Duga Resa, usmjerenja grafički dizajn izradili su 19 prijedloga idejnog rješenja plakata od kojih su izabrana tri, dio ih je već postavljen, a dio će biti postavljen i to na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja, Slunja i Vojnića. Autori izabranih plakata su Josipa Čađavčan, Tena Naglić i Mihael Vrbanić pod stručnim mentorstvom prof. Vanje Car. Izrada plakata financirana je sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Prigodne poklone za izrađene plakate učenicima su danas u Srednjoj školi Duga Resa uručili predstavnici Policijske uprave karlovačke – doznajemo u dugoreškoj Srednjoj školi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 2019. godini na području Policijske uprave karlovačke u prometnim nesrećama smrtno je stradalo šest pješaka, a ukupno 177 prometnih nesreća izazvali su vozači pod utjecajem alkohola (četiri prometne nesreće bile su sa smrtno stradalim osobama, 70 s ozlijeđenim osobama i 103 s materijalnom štetom).

- Podsjećamo da je cilj aktualnog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa smanjiti broj poginulih za 50 posto do kraja 2020. godine iako je težnja da jednog dana poginulih u prometu nema. Ujedno, praćenje broja prometnih nesreća općenito pokazuje da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, a alkohol je jedan od četiri glavne ubojice u prometu. Stoga i na ovakav preventivni način, odnosno ukazivanjem na konkretnu problematiku sudionicima u prometu, želimo zastaviti stradavanja na našim prometnicama, kažu nam u PU karlovačkoj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!