AKTUALNO / VIJESTI

HS PRODUKT

Puška iz karlovačke tvornice prvi put na ramenu pripadnika Počasne zaštitne postrojbe: Odlično se uklopila

Puška iz karlovačke tvornice prvi put na ramenu pripadnika Počasne zaštitne postrojbe: Odlično se uklopila
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prvi put od osamostaljenja Hrvatske, na ramenu pripadnika Počasno-zaštitne postrojbe na Pantovčaku, nalazi se hrvatska puška. Ona, izrađena u tvornici HS produkt u Karlovcu. 

– Puška se zaista uklopila u hrvatskog vojnika to je jurišna puška VHS, višenamjenska hrvatska strojnica, proizvodnja karlovačka tvrtka HS Produkt. U Oružanim je snagama od 2017., ali riječ je o modificiranoj verziji, što znači da je konstruirana prema modelu “bull papa” što znači da su svi pokretni dijelovi smješteni u usadniku, znači bivšem kundaku, tako da smo skratili dužinu puške, a dužina cijevi ostala je ista kao kod svih drugih jurišnih pušaka, možda čak i veća, rekao je zapovjednik, brigadir Elvis Burčul, prenosi Večernji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako kaže, puška ima i dosta dodatne opreme. Na nju se može staviti bacač granata, sklopive nožice, optički ciljnik, laserski obilježivač i baterijske svjetiljke, ali jako je važno naglasiti, sukladna je i kompatibilna s NATO standardima – kaže dodajući da se ova puška proizvodi u dvije inačice: kratke ili s dugom cijevi, no bojna koristi ove potonje, VHS d2. Cijev je dužine oko 500 milimetara.

– Puška je napravljena od zaista kvalitetnog čelika i otpornih polimera, spremnik streljiva je od prozirnog polimera, tako da vojnik uvijek može vidjeti koliko komada streljiva ima. Inače, brzina paljbe je 750 metaka u minuti. To su osnovne tehničke karakteristike, rekao je zapovjednik Burčul.

Izdvojeno


Reci što misliš!