AKTUALNO / VIJESTI

AFERA VJETROELEKTRANA

Josipi Rimac sudac odredio jednomjesečni istražni zatvor: 'Ona je jaka žena i drži se'

Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Sudac istrage Oliver Mittermayer prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke Josipi Rimac, Nataši Turbić, Ružici Njavro, Marinku Tokmačiji i Anti Sladiću, a istražni zatvor je određen i Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, koji trenutačno nisu dostupni jer su u  BiH.

''Žalit ćemo se. Smatram da nema razloga ovo jer se rješenje o provođenju istrage sastoji od dokaznih radnji - prisluškivanja. Ako imate rezultate dokaznih radnji, nema potrebe za ispitivanjem svjedoka, odnosno ti svjedoci neće kazati ništa posebno što ne govore dokazne radnje", kazao je Željko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac, novinarima nakon završenog ročišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bivšu gradonačelnicu Knina i dojučerašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave ne sumnjiči se samo za pogodovanje investitoru vjetroelektrane Krš-Pađene i primanje mita od 45.000 eura, već i za pogodovanje oko državnih poticaja i potpora. Doznalo se i da je akcija izvedena munjevito jer je Rimac ranije doznala da je prate.

Donedavna kninska kraljica sada je USKOK-ova osumnjičenica! Rimac i još šestero osumnjičenika sudac istrage odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Tijekom izolacije u koronakrizi, od veljače do svibnja, Rimac je bila itekako aktivna, sumnjaju istražitelji. I to pogodovanjem tvrtkama koja se bave uzgojem i prodajem stoke kojima je omogućila dobivanje većih državnih potpora i poticaja kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

''Ne radi se o tome da je on dobio nešto što mu ne pripada nego se radi samo da je htio dobiti poljoprivredno zemljište radi ispaše krava u zakup što, naravno, prema pozitivnim propisima nije bilo moguće u onoj mjeri i količini koja bi njemu odgovarala'', kazao je Sladićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

U tom joj je poslu, vjeruju istražitelji, pomogla i vjenčana kuma, načelnica općine Gračac Nataša Turbić. Za odrađeni zadatak Rimac je trebala dobiti veći novčani iznos, ali i građevinsko zemljište u Rogoznici površine 10.000 metara kvadratnih. A za osiguravanje bespovratnih potpora jednom obrtu zauzvrat su, sumnja se, radnici tog obrta izveli unutarnje radove u njenoj kući.

Jučerašnja akcija provedena je munjevito jer je Rimac dva dana prije uhićenja, u svom automobilu, ispod volana pronašla prislušni uređaj takozvanu ''bubu''. Situaciju je odmah prijavila policiji. USKOK je shvatio: akcija je probijena i valja brzo djelovati. Još se ne zna je li prislušni uređaj pronašla slučajno ili joj je netko dojavio da automobil malo pregleda.

Čak 13 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Izdvojeno


Reci što misliš!