AKTUALNO / VIJESTI

PODMIRIVANJE OBAVEZA

Banke ponovo uvode crne liste: 'To nam služi za bolje upravljanje kreditnim rizikom'

Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere

Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere

Banke su ponovno počele razmjenjivati podatke o klijentima i stanju njihovih kredita.
To znači da se opet uvode tzv. crne liste s podacima onih koji ne podmiruju svoje obveze. Riječ je o praksi s kojom su banke prekinule prije dvije godine zbog Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razmjena podataka

Prelazak iz jedne banke u drugu ili podizanje kredita više neće proći bez provjere. Banke su počele s ponovnom razmjenom podataka i to kroz OSR ili Osnovni sustav registra.

''Razmjenjivanje podataka služi boljem upravljanju kreditnim rizikom, u prošloj smo godini bili suočeni s velikom poplavom gotovinskih namjenskih kredita i svakako bi bilo bankama lakše da su imale u toj funkciji HROK kao podršku u upravljanju kreditni rizikom'', rekla je Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a.

Prikupljanje podataka zaustavljeno je u svibnju 2018. zbog usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka. U međuvremenu su banke provodile djelomičnu razmjenu informatičkim sustavom koji daje podatke o onima koji nisu u roku ispunili dospjele obveze. Sada ponovno dijele sve što moraju.

''Ti podaci se odnose na identifikaciju klijenta, iznos njegovog duga i što je najvažnije na nepodmireni dug i broj dana koliko taj nepodmireni dug leži u određenoj instituciji'', objašnjava Drvar.

I većima građana smatra da je kontrola zaduživanja dobra.

''To mi je ok da oni imaju uvid da se netko ne može zaduživati više nego smije'', smatra građanka.

No, dio klijenata banaka iskoristio je mogućnost moratorija na kredite zbog krize izazvane koronavirusom. Neotplaćivanje kredita inače bi ih svrstalo na takozvanu crnu listu neplatiša, no moratorij ih štiti.

Banke će građane, kojima je odobrena odgoda plaćanja kreditnih obveza, klasificirati kao uredne klijente u skladu s regulatornim okvirom HNB-a i smjernicama Europske agencije za nadzor banaka, poručio je HUB.

Podaci koje razmjenjuju obuhvaćaju sve što banke smatraju kreditima - od minusa na tekućem računu, raznih gotovinskih kredita, kreditnih kartica, a gledaju one postojeće, ali i već otplaćene.

Izdvojeno


Reci što misliš!