AKTUALNO / VIJESTI

NEPOTIZAM ILI SLUČAJNOST?

ZNA BROJNE TRIKOVE Božinovićev pomoćnik u MUP-u zaposlio snahinu sestru, ali i dečke svojih kćeri!

ZNA BROJNE TRIKOVE Božinovićev pomoćnik u MUP-u zaposlio snahinu sestru, ali i dečke svojih kćeri!
Daniel Kasap/Pixsell

Ante Delipetar ima plaću od 15.622 kune, a osim poslom u MUP-u bavi se i voćarstvom...

Ante Delipetar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za ljudske potencijale, samo nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za pomoćnika, ministarstvu u kojem radi darovao je nekoliko "ljudskih potencijala" povezanih s vlastitom djecom: snaha, supruga njegova sina, u prosincu 2017. zaposlena je u agenciji AKD, koja je formalno u vlasništvu Republike Hrvatske, ali je zbog djelatnosti kojom se bavi - podređena MUP-u, dva tjedna kasnije, sestra snahe je zaposlena u MUP-u, a partneri dviju mladih Delipetrovih kćeri, dečki, kako bi se reklo u Zagrebu, zaposleni su u MUP-u nakon rješenja koje je ministar Davor Božinović potpisao istog datuma, 18. prosinca 2017.

Osjeća se stanoviti oprez i mudrost policijskog kadrovika Delipetra, ne zapošljavaju se osobe koje nose njegovo prezime baš u MUP-u, ali ipak – nije li ovo više od slučajnosti, kada se četvero osoba blisko vezanih za sina i kćeri pomoćnika ministra u tako kratkom roku zaposli upravo u državnoj službi u kojoj on kadrovira? S obzirom na radna mjesta i raspored, reklo bi se da se vrlo studiozno, uz sve obveze pomoćnika ministra, našlo vremena za osmišljavanje kompleksnog pothvata pokušaja nevidljivog zbrinjavanja bliskih osoba vlastite djece, piše Net.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni koji se sjećaju slučaja Nevistić - zagrebački pročelnik za samoupravu Zoran Nevistić uspio je zaposliti u gradskim uredima i službama čak sedmero članova svoje uže i šire obitelji - mogli bi reći da se i ovdje nazire sličan modus operandi. No, ovo je ipak MUP i moglo bi se pomisliti da se unutar institucije koja bi trebala bdjeti nad mirom i redom u cijeloj državi nešto više drži do borbe protiv nepotizma nego u Bandićevoj poluprivatnoj utvrdi...

Ante Delipetar je vjerojatno jedan od najdugovječnijih kadrova u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova. Za širu publiku je gotovo nevidljiv, rijetko nastupa, ali redovno ga se nalazi u objavama sindikata policije: bilo da ga se spominje da izbjegava komunikaciju sa sindikatima, da želi komunicirati samo s odabranim sindikatima, ili  mu se predbacuje da je objavio podatke u kojima je "izgubio 111 policijskih službenika" ili da protežira rodbinu i prijatelje visokorangiranih dužnosnika. Kao pomoćnik ministra ima plaću od 15.622 kune, a osim poslom u MUP-u bavi se i voćarstvom; posjeduje i OPG te je u imovinskoj kartici prijavio i državne poticaje od 20.000 kuna godišnje.

Posebno je zanimljiv zahvat zapošljavanja dvojice mladića kćeri pomoćnika ministra u istom danu. Taj će primjer morati ući u anale hrvatskog zbrinjavanja u državnoj službi. Analizom javno dostupnih dokumenata otkrivamo da je 6. rujna 2017. MUP raspisao natječaj za radno mjesto "tehničar za specijalne sustave za računalne mreže u Upravi za razvoj, opremanje i potporu". Javilo se čak 77 kandidata, a Uprava za ljudske potencijale, kojom upravlja Ante Delipetar, izdvojila je 29 kandidata koji su ispunili formalno-pravne uvjete za radno mjesto. Dana 26. listopada je održano i testiranje na koje se odazvalo 20 kandidata.

"Ujedno ističemo da osobe koje navodite kao zaposlenike Ministarstva nisu ni u kakvom rodbinskom odnosu ili obiteljskom odnosu s pomoćnikom ministra g. Delipetrom", navedeno je u odgovoru.

Dakako, dečke kćeri, dakle osobe koje se još nisu vjenčale - službeno se ne smatra dijelom obitelji.

Dakle, ako je pomoćnik ministra za ljudske resurse bio uključen u bilo kojem dijelu procesa zapošljavanja osoba vezanih za njegove članove obitelji, a Uprava koju on vodi upravlja novim zapošljavanjima, situacija nipošto nije bezazlena, pa i potencijalno - nezakonita. 

Dakako, Ante Delipetar, pravnik po struci, dugogodišnji kadrovik, nesumnjivo ima razrađen bezbroj trikova za naoko nevino zapošljavanje. Po svemu sudeći, uz blagoslov ministra Davora Božinovića.

Detaljnije o cijelom slučaju čitajte na Net.hr.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!