AKTUALNO / VIJESTI

BROJKE SVE GOVORE

Posljedice korone: Ugostiteljima nakon popuštanja mjera prihodi pali čak 60 posto

Ministar financija u brojkama je primijetio i jednu nelogičnost zbog čega inspekcija kreće u provjere

Baš kao što su prognoze i predviđale, gospodarstvo je u svibnju osjetilo najveće posljedice koronavirusa. Pad poreznih prihoda, u usporedbi sa svibnjem prošle godine, je više od 50 posto.

Najmanji pad ima trgovina na malo, pet posto, a puno veći ugostiteljstvo. Ako se gleda od 11. svibnja, kada je krenulo relaksiranje mjera za ugostitelje, pad je 60 posto. Na razini cijelog svibnja pad je i veći. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A ovaj je svibanj imao i dva radna dana manje od prošlogodišnjeg. Ministar financija u brojkama je primijetio i jednu nelogičnost zbog čega porezna inspekcija kreće u provjere. 

"Ono što je, recimo, kod ugostiteljstva neću reći zanimljivo, ali nešto što je ponukalo moje kolege u Poreznoj upravi da će idućih dana malo detaljnije proanalizirati podatke, da je to jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći u odnosu na pad broja računa", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

A evo i što kažu ugostitelji.

"Pa ministru Mariću bi, prije svega, trebalo biti jasno da su zabranjeni eventi, caterinzi, domjenci, svadbe. Hoteli su u sklopu tog di su veliki računi rade samo caffe barovi i tu su samo naši gosti bez stranaca koji plaćaju puno više. Sad ćemo vidjet koliko turizam zaprave koristi Hrvatskoj, a koliko imamo od domaćih prihoda. Tako da s te strane logično je da su mali računi i da je puno tih računa, a iznosi da su mali. To je jako logično i nema tu nikakve zabune po tom pitanju", kazao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Izdvojeno


Reci što misliš!