AKTUALNO / VIJESTI

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Vrijedan projekt spaja utvrde u tri države - uz Stari grad Dubovac tu su utvrde u Šibeniku, Baru, Herceg Novom i Banjaluci

Vrijedan projekt spaja utvrde u tri države - uz Stari grad Dubovac tu su utvrde u Šibeniku, Baru, Herceg Novom i Banjaluci

EU projekt "Fortitude" (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development), u trajanju do 28. veljače 2022. godine, spaja pet utvrda u tri države.

Kako je istaknula voditeljica projekta Marina Grčić, nositelj ovog vrijednog projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, a u Hrvatskoj u njoj sudjeluje i Grad Karlovac sa Starim gradom Dubovcem. Iz Crne Gore u projekt su uključeni Herceg Novi i Bar s tamošnjim utvrdama, a iz Bosne i Hercegovine u projektu sudjeluje Banja Luka. 

- Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 1,6 milijuna eura, od čega je oko 220.000 eura izravno namijenjeno Karlovcu, odnosno Starom gradu Dubovcu. Glavni cilj projekta je ojačati kulturno-turističku ponudu u prekograničnom području i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje javnim dobrima. Sve to uključuje i jake marketinške aktivnosti, posebne aktivnosti kao što je "Noć utvrda" koja će se paralelno odvijati na svih pet lokacija, kao i niz drugih detalja, najavila je Marina Grčić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Damir Mandić dodao je kako su upravo EU projekti velika prilika da se postignu dobri rezultati na očuvanju i obnovi vrijedne povijesne baštine. Dosad ih je Karlovac imao pet, s ulaganjima od više od 5 milijuna kuna. 

- Imamo velike turističke vrijednosti, a ono gdje svakako možemo puno napredovati je njihova vidljivost. Upravo ovakvi projekti su najbolji način da se ta vidljivost podiže. Stari grad Dubovac je već sada poznata atrakcija našeg grada, a siguran sam da će zbog ovog projekta to biti i još više. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.618.438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. 

Proračun za Karlovac iznosi 221.000 eura, od čega također 85% financira EU, a program uključuje nova tehnološka rješenja prezentacije povijesnih sadržaja, opremu za održavanje manifestacija namijenjenih posjetiteljima Dubovca te osmišljene nove turističke sadržaje utemeljene na povijesnoj baštini.

Izdvojeno


Reci što misliš!