AKTUALNO / VIJESTI

Afera 'vjetroelektrana'

Cure detalji: Rimac je prvo zvala bivšeg visokopozicioniranog obavještajca SOA-e

Cure detalji: Rimac je prvo zvala bivšeg visokopozicioniranog obavještajca SOA-e
Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Istražitelji su zabilježili da je o 'bubici' u autu razgovarala s nekadašnjim šefom zadarskog Centra SOA-e

Je li donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ova okrivljenica Josipa Rimac prošloga tjedna dobila konkretno upozorenje da je pod tajnim nadzorom policije ili je “bubu” u svom Audiju otkrila više slučajno, u okviru protuprislušnog pregleda vozila, koje je, navodno, i prije provodila?

Odgovor na to pitanje ne zanima samo hrvatsku javnost nego i istražitelje u konkretnom slučaju. Službene informacije o pronalasku''bub'', a time i kompromitaciji tajnih mjera koje su se nad njom provodile nekoliko mjeseci, nije moguće dobiti. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, istražitelji još pokušavaju utvrditi je li netko ''iznutra'', tko je znao da se nad njom provode tajne mjere, direktno upozorio osumnjičenu Josipu Rimac da joj je vozilo ozvučeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, Rimac je sredinom prošlog tjedna odjednom odlučila obaviti protuprislušni pregled automobila. Vezano uz angažman stručnih osoba koji raspolažu potrebnim uređajima, obratila se određenim osobama. Kako doznaje Jutarnji list iz pouzdanih izvora, istražitelji su zabilježili da je o tome razgovarala s najmanje dvije osobe, Tonćijem Matasom, nekadašnjim šefom zadarskog Centra SOA-e, a danas direktorom za korporativnu sigurnost Hrvatske pošte, te sa svojim prijateljem, poduzetnikom Josipom Pleslićem.

Za sada nije bilo moguće doznati je li netko od njih dvojice pozvao ''dečke'', navodno iz jedne detektivske agencije, da pregledaju Audi Josipe Rimac ili je možda sve to organizirala preko nekog trećeg. U svakom slučaju, protuprislušni pregled ubrzo je obavljen te je uistinu pronađen prislušni uređaj u njezinu vozilu.

Otišla u sjedište zagrebačke Kriminalističke policije

Prema pisanju Jutarnjeg, nakon pronalaska uređaja za prisluškivanje Rimac nije odmah otišla u policiju prijaviti da je netko prisluškuje, kako se do sada iznosilo u medijima. Navodno se najprije obratila nekim drugim državnim institucijama, pokušavajući doznati o čemu se radi, da bi na kraju, satima nakon pronalaska ''bube'', otišla u sjedište zagrebačke Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici i prijavila pronalazak prislušnog uređaja.

Zagrebačka policija zaprimila je njezinu prijavu te joj, vjerojatno niti ne znajući u tom trenutku da su joj ''bubu'' postavile kolege iz PNUSKOK-a, rekli da će žurno ispitati porijeklo uređaja i pokušati utvrditi tko ga je postavio u njezino vozilo. Bilo je to u srijedu navečer, a Rimac je najkasnije u petak ujutro definitivno shvatila da joj je ''bubu'' u auto, uz odgovarajući nalog suca istrage, postavila policija u sklopu višemjesečnog istraživanja. Tog jutra na vrata su joj s nalogom za pretres pokucali istražitelji i priopćili joj da je uhićena.

USKOK je u međuvremenu protiv nje i još 12 suokrivljenih osoba pokrenuo formalnu istragu zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, primanja i davanja mita te zloupotreba, a Rimac je završila u istražnom zatvoru.

Među potencijalnim svjedocima u predstojećoj istrazi spominju se i imena dvojice prije navedenih prijatelja Josipe Rimac, Tonći Matas i Josip Pleslić. USKOK ih obojicu, navodno, želi ispitati ne samo o kontaktima s njom na dan kada je otkrila “bubu” nego i o drugim sastancima i njihovim čestim druženjima s tadašnjom državnom tajnicom, ali i nekim drugim suokrivljenicima.


Reci što misliš!