AKTUALNO / VIJESTI

20. SRIJEDA U NACIONALNOM SVETIŠTU

Jacques Houdek Zboru Agape: 'Stavljam se na raspolaganje, volio bih vam otkriti tajne koje sam u svom iskustvu prikupio'

Jacques Houdek Zboru Agape: 'Stavljam se na raspolaganje, volio bih vam otkriti tajne koje sam u svom iskustvu prikupio'

Vjeru je svjedočio poznati hrvatskih kantautor Jacques Houdek. Svjedočeći svoju vjeru Jacques Houdek je između ostaloga kazao da je daleko od nekog primjera ili uzora:

- Radim na tome, svakodnevno. Najviše kroz poziv, kroz ono čime se bavim, kroz koji sam životno vezan te smatram da je moj poziv uljepšati ovaj svijet kroz glazbu. Jednom prilikom mi je jedna časna majka kazala da sam najbliže Bogu dok pjevam. Siguran sam jer to i osjećam. Kada pokušam racionalizirati i objasniti zašto je to tako, ne zato što sam svakim danom sve bolji i uzorniji, iako se trudim biti, već zato što svakim danom sve više puštam. Puštam Gospodinu da me vodi i sve više shvaćam da baš i nisam tako pametan kao što sam mislio s 20 ili 35 godina. Sada, na pragu 40-te, vidim koliko ne znam i koliko nisam taj koji kroji. Zapravo puštam Bogu, da me vodi. Trudim maksimalnom predanošću, velikom ljubavlju i poštenjem prema sebi i ljudima koji me prate, razvijati svoj talent, svoju glazbu. Mislim da u toj predanosti leži velik dio vjere. Kada radiš ono na što si pozvan tu te i Bog najviše nagrađuje, ali i oprašta svaku grešku - kazao je Houdek te nastavio da svaki koncert počinje s jednom od najdražih pjesma koju je snimio s Doris Dragović koja govori da se volimo k'o ljudi, da se nađemo k'o ljudi jer: 

- Ima nešto u tome kad se volimo, odmah bolji smo. Tim i drugim tekstovima, kao i pjesmama koje govore o ljubavi i promiču ljubav te potiču ljude na dobro jesu pjesme koje slave Boga. Iako je prepušteno svakom pojedinom slušatelju da prepozna ono nešto svoje u pjesmi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govoreći o svetom Josipu Jacques Houdek je kazao da njegov tata nosi ime Josip i potiče iz prave radničke obitelji u čemu vidi puno simbolike koja je jako važna reklama: 

- Ne kažem da bismo i mi našeg 'Jožeka' trebali tako komercijalizirati ali možda komercijala nije uvijek tako loša. Može se i na pametan i mudar način nešto približiti što je već blisko ljudima, da im bude još bliže.

Mons. Antun Sente ml. ga je to prigodom upitao bi li on mogao skladati pjesmu svetom Josipu na što je Jacques odgovorio da bi te će to uzeti kao zadatak. Na samom kraju Jacques se obratio i članovim Zbora mladih Agape: 

- Nemojte me krivo shvatiti, baš zato što ste izvrsni i budući da se već desetljeće bavim mladim talentima i glasovima, glas je moja zanimacija i opsesija. Ne samo kao pjevač već i kao mentor mladim ljudima nudi vama, krasnim mladim glasovima i ljudima, zato što ste izvrsni. Napravimo jedno druženje, seminar na kojem bih vam volio otkriti neke stvari i neke tajne koje sam u svom dvadesetogodišnjem iskustvu prikupio, biti ćete još bolji. Stavljam se na raspolaganje - rekao je Houdek.

PRAVEDAN, U POZADINI, NEVIDLJIV ...

Misno slavlje povodom 20. srijede Velike pobožnosti svetom Josipu u istoimenom Nacionalnom svetištu predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića, 3. lipnja 2020. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta. U prigodnoj homiliji fra Jure se zapitao: 

- A kakav je bio sveti Josip? Bio je pravi uzor, model svih svetaca koji ne žele sebe staviti u prvi plan. Uvijek u pozadini, nevidljiv, ništa ne govori riječima, njegov su govor i poruka njegova djela. Nije radio velike i spektakularne stvari, uvijek je u drugom planu. Znao je slušati samo Božji glas. Marija, njegova zaručnica, uvijek je u prvom planu. Nije želio mijenjati svijet, strukture, druge ljude. Želio je biti pravedan. I bio je! U njegovu životu možemo i za sebe vidjeti nekoliko poruka, i danas itekako aktualnih - kazao je tom prigodom propovjednik, te nastavio: 

- Iz Josipova života i iskustva možemo vidjeti veliku poruku i za ovo naše vrijeme. U proteklim danima izolacije tijekom širenja zaraznog virusa kad su se mnogi vjernici, pa i neki svećenici, bunili protiv odluke biskupa, čak i protiv samog Pape, zašto su zabranili svete mise s narodom, Josipov primjer je vrlo poučljiv. U ovom vremenu inflacije riječi i govora, u vremenu kad svi govore, a nitko ne sluša, Josipova poruka šutnje itekako je aktualna. Kad ovih dana, uoči izbora, promatramo javnu scenu našega društva i natjecanje lidera političkih stranaka koji s koliko lakoće govore loše jedni o drugima. I baš svi misle da su oni najbolji, da je njihov program najbolji, Josipova poruka šutnje i slušanja drugoga, potrebnija je nego ikad - kazao je fra Jure Šarčević.

Ta Josipova poruka, upravo iz ovog Nacionalnog svetišta svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske domovine i našeg naroda neka bude poticaj i poziv svim nama.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!