AKTUALNO / VIJESTI

NOVA KNJIGA O JUGOTURBINI

Iz nemoguće situacije razvijene su vlastite konstrukcije parnih turbina i pumpi te njihova proizvodnja, montaža i eksploatacija

Iz nemoguće situacije razvijene su vlastite konstrukcije parnih turbina i pumpi te njihova proizvodnja, montaža i eksploatacija

Karlovačka Udruga 'Nikola Tesla' je u subotu, 27. lipnja 2020. godine, u zgradi Veleučilišta u Karlovcu u Meštrovićevoj ulici, predstavila drugo skraćeno ali dopunjeno izdanje knjige Jugoturbina 1949.-1992.

Autori su: Mirko Butković, Petar Fleković, Simo Lončar,  Tomislav Kuhar, Dušan  Pletikosić, Bruno Rogić i Ivan Ivičak koji su i govorili o knjizi, osim Sime Lončara koji nije bio prisutan. Moderirao je Danko Plevnik, urednik izdanja. Zbog sigurnosti od pandemije korona virusa promocija se odvijala u dvije prostorije, u jednoj prostoriji  je korištena tehnika za daljinsku konferenciju.

Prvo izdanje trebalo je izići povodom 50. godišnjice osnivanja Jugoturbine ali je zbog raznih okolnosti objavljeno za 56. godišnjicu, 2005. godine. Novo izdanje trebalo je izići za 70. godišnjicu, 29. studenoga prošle godine, ali je iz objektivnih razloga malo kasnilo te je objavljeno tek sada, naglasili su autori u uvodu knjige. Razlozi za novo izdanje su višestruki. Prvi je razlog rasprodaja prvog izdanja, drugi nova saznanja iz povijesti Jugoturbine, a treći i najvažniji - sve se više  uviđa koliko je Jugoturbina bila fenomen tehnologije, znanosti, organizacije i multidisciplinarnosti za Karlovac, Hrvatsku i Jugoslaviju“, navodi grupa autora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Drugo izdanje je skraćeno, ponajprije za liste zaposlenika, ali prošireno za sagu o proizvodnji velikih turbina, što će obuhvatiti period sve do kraja 2019. godine. Isto tako prošireno je i za neke  ključne ljude koji su zaslužni za fenomen Jugoturbine, ali i za vitalnost mnogih proizvodnji koje su nastale, ostale, reorganizirale se i danas uspješno rade – rekao je Dr. Mirko Butković koji je imao kratku prezentaciju gdje je ukazao na dostignuća Jugoturbine ali i na djelatnosti Udruge 'Nikola Tesla' Karlovac. 

- Iz gotovo nemoguće situacije razvijene su vlastite konstrukcije parnih turbina i pumpi te njihova proizvodnja (i motora), montaža i eksploatacija. Razvijeno je projektiranje i inženjering energetskih i industrijskih postrojenja, utemeljeno je vlastito školstvo do nivoa veleučilišta. Organizirano je i znanstveno istraživanje s vlastitim institutom. Od društvenih  postignuća za zaposlenike omogućeno im je školovanje, stambeno zbrinjavanje, odmor i rekreacija, sport i kulturne aktivnosti – istakao je između ostaloga u svom izlaganju Dr. Mirko Butković dodavši nešto i o aktivnostima karlovačke Udruge 'Nikola Tesla': 

-  Udruga radi na promociji imena Nikole Tesle kako bi javnost imala bolji uvid u važnost Nikole Tesle i njegova lika i djela, prvenstveno na području Karlovca. Shodno tome Udruga radi na edukacija građana Karlovca u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM znanosti). Potiče mlade za uključivanje u rad znanstvenih, tehnoloških i proizvodnih institucija te vlastite inovativne i poduzetničke djelatnosti – kazao je Dr. Butković.

Od gostiju predstavljanju su nazočili: zamjenica gradonačelnika Karlovca Andreja Navijalić; direktor Hrvatske gospodarske komore Karlovac Damir Furdek, predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Željko Kovač i prodekan Veleučilišta u Karlovcu Vedran Vyroubal.

Knjiga se može nabaviti u Udruzi 'Nikola Tesla' po cijeni od 50 kuna.


Reci što misliš!