AKTUALNO / VIJESTI

BLOKADA SUSJEDA?

Slovenska Vlada: "Vrlo vjerojatno će Slovenija već sutra biti primorana ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja"

Slovenska Vlada:

Slovenska Vlada najavila je kako Hrvatska više ne spada u rang epidemioloških sigurnih zemlja. S druge strane, Hrvatska jedina u EU otvara BIH granicu i time riskira širenje virusa. Hoće li ta odluka rezultirati oštrijom porukom iz Ljubljane i zatvaranje hrvatsko-slovenske granice?

S pogoršanjem epidemiološke slike u okruženju, slovenski glasnogovornik vlade Jelko Kacin najavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji da će se za Hrvatsku pooštriti mjere s ciljem prevencije širenja bolesti COVID-19. 

Iako Slovenija ne bilježi velik broj slučajeva unosa zaraze iz Hrvatske, zbog porasta broja novozarežnih slovenska vlada najviše strahuje za slovenske državljane koji redovito ljetuju na hrvatskoj obali. S druge strane, za poduzete epidemiološke mjere u Hrvatskoj, slovenske službe smatraju da nisu na zadovoljavajućoj razini, pa je stoga slovenska Vlada najavila poduzimanje mjera opreza prema susjednim Hrvatima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema sadašnjim procjenama, padne li Hrvatska na slovenskoj ljestvici epidemiološke sigurnosti i postane takozvana žuta zona, ništa se novo neće promjeniti u vidu putovanja preko hrvatsko - slovenskih graničnih prijelaza, osim isticanja dodatnog opreza zbog velike mogućnosti zaraze.

- Naime, ako Hrvatska padne sa zelene zone, to ne znači da će biti crveno rangirana, već će biti stavljena na takozvanu žutu listu, što u konačnici znači poziv na dodatni oprez za sve koji se odluče putovati u te zemlje. Samoizolacija od 14 dana obavezna je za ulazak iz zemalja s crvene zone u Sloveniji, a zemlje koje se nalaze na crvenoj listi imaju više od 40 infekcija na 100 tisuća stanovnika. Trenutno Hrvatska broji 10 infekcija na 100 tisuća stanovnika, pojašnjava glasnogovornik Kacin.

S druge strane, Hrvatska je jedina zemlja Europske unije koja je popustila protuepidemijeske restrikcije na južnoj granici sa susjednom BIH te ukinula obveznu 14-dnevnu samoizolaciju, iako ta zemlja broji rekordan broj novozareženih, pa samim time raste mogućnost širenja virusa preko granice. Prijeti li nam i zbog te odluke oštriji odgovor Ljubljane i zatvaranje hrvatsko slovenske granice?


Reci što misliš!