AKTUALNO / VIJESTI

DOBRE OCJENE

Po objavama dokumenata jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji među najtransparentnijima su u Hrvatskoj

Po objavama dokumenata jedinice lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji među najtransparentnijima su u Hrvatskoj
foto ilustracija - Pixabay.com

Jedinice lokalne samouprave Karlovačke županije su među najtransparentnijima u Hrvatskoj po objavljenim proračunskim dokumentima. Građanima su najdostupniji dokumenti županije, zatim gradova, a ne zaostaju puno ni općine.

Institut za javne financije već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina. Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja.

Naravno, puka objava ovih pet proračunskih dokumenata ne znači da su te jedinice apsolutno proračunski transparentne, niti da im je vodstvo apsolutno proračunski odgovorno, nego je samo potvrda da su se lokalne jedinice pridržavale Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. Tolika razina proračunske transparentnosti može se smatrati tek prvim korakom prema potpunijoj proračunskoj transparentnosti, odnosno temeljnim preduvjetom za edukaciju građana o lokalnim proračunima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. godine do travnja 2020. godine, i to objavljenim izvještajima o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlogom proračuna za 2020., izglasanim proračunom za 2020. i proračunskim vodičem za građane 2020. 

Mjerena provjerom objave pet ključnih proračunskih dokumenata, prosječna se proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava. U šest ciklusa istraživanja, porasla je s 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti.

Prema prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, od županija najtransparentnije su Požeško slavonska, Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Karlovačka i Šibensko-kninska, a najnetransparentnije Zadarska, Splitsko-Dalmatinska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Ličko senjska i Dubrovačko-neretvanska županija. Po vrstama lokalnih jedinica, prosječna transparentnost može se ocijeniti vrlo dobrom, pa i izvrsnom, jer prosjeci su županija 4,9, gradova 4,5 i općina 4.

Građanima su najdostupniji dokumenti županija jer je njih osamnaest, među kojima je i Karlovačka županija, objavilo svih pet dokumenata. Gradovi zaostaju za županijama, no gotovo svi (95%), objavljuju izglasani proračun te polugodišnje i godišnje izvršenje proračuna, nešto manje prijedlog proračuna (90%) i znatno manje proračun za građane (73%).

U Karlovačkoj županiji gradovi Ozalj, Duga Resa i Karlovac i dalje su u samom vrhu po proračunskoj transparentnosti te su i u ovom razdoblju u roku objavili svih pet dokumenata, dok Ogulin i Slunj jedan manje.

Općine uglavnom objavljuju izglasani proračun u 95% slučajeva, nešto manje izvještaj o godišnjem (89%) i polugodišnjem (82%) izvršenju te još manje prijedlog proračuna (75%), dok vodič za građane objavljuje tek 59% općina. U Karlovačkoj županiji standardno u samom vrhu po proračunskoj transparentnosti i sa svim potrebnim objavljenim dokumentima su općine Barilović, Bosiljevo, Draganić, Josipdol, Kamanje, Lasinja, Netretić, Ribnik, Vojnić, Rakovica i Žakanje. Ne zaostaju puno ni općine Generalski stol, Plaški i Tounj s četiri objavljena proručunska dokumenta, dok općine Cetingrad i Saborsko s tri te općina Krnjak s dva objavljena dokumenta pri samom su dnu u Karlovačkoj županiji prema analizi proračunske transparentnosti Instituta za javne financije.

Izdvojeno


Reci što misliš!