AKTUALNO / VIJESTI

SUŽIVOT S COVIDOM

Koronavirus ne posustaje: HZJZ sprema nove preporuke, poziva na poštivanje mjera

Koronavirus ne posustaje: HZJZ sprema nove preporuke, poziva na poštivanje mjera
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Broj zaraženih u svijetu narastao je do gotovo 12 milijuna, a i u Hrvatskoj nastaju nova žarišta zaraze. U Hrvatskoj su jučer zabilježena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a od trenutno ukupno 934 oboljelih 91 se osoba nalazi u bolnicama.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Pojavilo se više novih žarišta, među kojima je proslava diplome u Kutini, ali i velika svadba u Zadru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O stanju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj i novim uputama Stožera za RTL je govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji se osvrnuo i na situaciju sa svadbama i brojnim pozivima i mejlovima koje je dobivao od mladenki, a vezano uz moguće promjene oko organizacije vjenčanja.

''Poznata je činjenica da je bilo nekoliko vjenčanja gdje se dogodilo više zaraza. Stožer je naširoko raspravljao o toj temi i odlučili smo da u ovom trenutku nećemo ograničavati, nećemo zatvarati, nismo ni mislili, nego da ćemo razmisliti o novim preporukama, o tome da se vodi evidencija, da se daju preporuke da se međusobno ne rukuje, ne čestita, ne ljubi, da ne budu pladnjevi, nego da se individualno dijeli hrana ... Zasad slijede preporuke, nema ograničenja".

Capak kaže da Stožer razmišlja dugoročno. "Sad razmišljamo o jeseni, o drugom valu, što nas čeka kad dođu i druge respiratorne infekcije. Svjesni smo da ćemo morati pripremiti našu populaciju da će se najesen maske morati nositi puno šire nego sada. Provest ćemo komunikaciju, edukacije, razmišljamo o snimanju spotova da educiramo ljude što znači maska, kako štiti ljude, kako se upotrebljava. Sad ostajemo na obvezi u sredstvima javnog prijevoza, a mi preporučujemo da se nose puno šire", rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a ističe da sredstva represije nikad ne završe dobro, da uvijek postoji revolt kod ljudi te da se nadaju da će edukacijama i preporukama omogućiti da se maske još više nose. "Ako neće, onda ćemo to uvesti kao obvezu", rekao je Capak.

Izdvojeno


Reci što misliš!