AKTUALNO / VIJESTI

METEOROLOZI UPOZORAVAJU

Jaka oluja sve bliže Hrvatskoj, izdana upozorenja. Evo gdje će prvo udariti

Jaka oluja sve bliže Hrvatskoj, izdana upozorenja. Evo gdje će prvo udariti
Neverin.hr

Prvi val oluje već je stigao na sjever zemlje, a sjeverni je vjetar temperature već spustio na 22-24 stupnja.

NAŠIM se krajevima sa sjeverozapada približava frontalni poremećaj koji će se brzo premjestiti dalje na istok, a iza kojeg će priteći osjetno hladniji zrak.  

Dolazak velike oluje očekuje se u poslijepodnevnim satima, a kao što je vidljivo s radarskih snimki, oluja je sve bliže Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi val oluje već je stigao na sjever zemlje, a sjeverni je vjetar temperature već spustio na 22-24 stupnja. Uskoro slijedi probijanje sjeverca u ostatak unutrašnjosti Hrvatske, javlja Neverin, prenosi Index.

Prema večeri naoblačenje uz pljuskove i grmljavinu, moguće izraženije, najprije će biti na krajnjem sjeveru zemlje i zapadnoj Slavoniji, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni vjetar, prognozira meteorologinja HRT-a. Doći će do osjetnog pada temperature. Meteoalarm je za područje cijele Hrvatske zbog jakog vjetra i kiše izdao upozorenja.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme. U drugom dijelu dana zapuhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni vjetar.

Umjerenog i jakog sjevernog vjetra poslijepodne i navečer bit će i u gorskim krajevima, a na sjevernom Jadranu navečer će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Pritom će more od malo valovitog pojačati na valovito. U drugom dijelu dana će se naoblačiti. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se najprije u gorju, a prema večeri i u noći i na sjevernom Jadranu. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Na srednjem Jadranu prema večeri i u noći ne može se isključiti mogućnost za lokalne pljuskove, ponegdje i izraženije, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome i jugoistočni vjetar.

Jugozapadnjaka i jugoistočnjaka bit će i na južnom Jadranu.

MUP je zbog promjene vremena poslao upozorenje vozačima.

"Tijekom drugog dijela subote bit će pljuskova i grmljavine, koji lokalno mogu biti izraženiji, a s promjenom vremena puhat će povremeno jak, a ponegdje i olujan vjetar, dok bi u ostatku vikenda uglavnom trebalo biti suho.      

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima", upozoravaju.

Nedjelja donosi razvedravanje, a oblačnije još može biti samo ujutro na istoku. I dalje će puhati umjeren sjeverni vjetar i bit će osjetno svježije.

Početkom sljedećeg tjedna valja računati na barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak te razmjerno svježe za ovo doba godine.

Na moru će se u nedjelju jaka i olujna bura proširiti na cijeli Jadran, uz postupno slabljenje početkom sljedećeg tjedna. Prevladavat će sunčano, uglavnom vrlo toplo, ne i vruće.

Dakle, danas slijedi još jedna kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena, a hladniji zrak zadržat će se iznad naših krajeva još nekoliko dana.

Izdvojeno


Reci što misliš!