AKTUALNO / VIJESTI

POPLAVE, POTRESI, PROVALE...

Veliko istraživanje o sigurnosti: Nismo ni među najboljima ni među najgorima, u Ogulinu više pljački nego u Karlovcu

Veliko istraživanje o sigurnosti: Nismo ni među najboljima ni među najgorima, u Ogulinu više pljački nego u Karlovcu

Prema velikom istraživanju o sigurnosti hrvatskih gradova, koje se temelji na opasnosti koja stanovnicima određenog grada prijeti u četiri kategorije: požari, poplave, potresi i provale.

Istraživanje su proveli Jutarnji list i Croatia Osiguranje, a obuhvatilo je svih 128 hrvatskih gradova.

Karlovac se, što je dobro, ne nalazi među najgorima u niti jednoj kategoriji, ali isto tako nema ga ni pri vrhu u niti jednoj kategoriji. Istraživanje je pritom, pretpostavljamo, obuhvatilo samo uža gradska područja, jer Karlovac smo za potrebe našeg teksta usporedili s 10 najvećih hrvatskih gradova i tu je pri samom vrhu (jedino iza Osijeka i Siska) u kategoriji koju bismo najmanje očekivali - poplavama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, takav podatak postaje jasniji ako se pretpostavi da je procjena vršena na osnovu gradskog naselja Karlovac, koje poplave obično i izbjegne, što svakako ne pomaže previše stanovnicima prigradskih i okolnih seoskih područja. Uz to, i Karlovac spada u kategoriju gradova kod kojih je visok rizik od poplave, a na samom vrhu je Slavonski Brod koji je dobio "ocjenu" 100%, odnosno procjenjuje se da će svaki stanovnik Slavonskog Broda tokom svog života doživjeti barem jednu poplavu.

Kada su u pitanju potresi, Karlovac je svrstan u područje umjerene opasnosti od potresa. Od ostalih Top 10 gradova manju opasnost od potresa imaju Osijek, Pula, Varaždin i Sisak, dok je u ostalim gradovima opasnost veća, a najveća u Zagrebu.

Napokon, što se tiče pljački i provala, odnosno onog što ponajviše utječe na osobni osjećaj sigurnosti, u Karlovcu su se u protekle četiri godine dogodile otprilike 3 provale na 1000 stanovnika (3,05) što ga s Varaždinom koji ima isti rezultat svrstava oko sredine ljestvice Top 10 gradova. Najnesigurnija je po tom pitanju Pula (čak 5,84), a gora je situacija i u Zagrebu, Zadru i Slavonskom Brodu, dok je u ostalim gradovima situacija nešto povoljnija, a najsigurniji u ovom segmentu je Sisak sa 1,92 provale na 1000 stanovnika.

Što se tiče ostalih gradova Karlovačke županije, po pitanju pljački i provala izdvaja se Ogulin u kojem su šanse da doživite pljačku ili provalu u svoj objekt veće nego u Karlovcu - bilo ih je 3,16 na 1000 stanovnika. Na drugoj strani spektra je Ozalj sa prilično niskim prosjekom 1,36. 

Najveća opasnost od poplava po ovom istraživanju prijeti Slunjanima (85%), dok najmirniji mogu biti Dugorešani (55%). Duga Resa, Ogulin i Slunj su, poput Karlovca, svrstani u područja s umjerenom opasnošću od potresa, dok je Ozalj u kategoriji gradova kojima prijeti velika opasnost od potresa.

Što se tiče četvrte kategorije, požara, oni su kategorizirani samo po županijama i suhom brojkom - tako se ističe da je u Karlovačkoj županiji u protekle četiri godine bilo 844 požara, što je rezultat koji nas, opet, ne svrstava niti među najbolje niti među najgore. Požari su najčešći u Zagrebačkoj (5272 požara, bez grada Zagreba), Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a najmanje ih je bilo u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji (samo 192).

Izdvojeno


Reci što misliš!