AKTUALNO / VIJESTI

VAKULA JE REKAO

Oglasio se meteoalarm: Uz paklenske temperature stižu i novi problemi - Vakula najavio moguće oluje s tučom

Oglasio se meteoalarm: Uz paklenske temperature stižu i novi problemi - Vakula najavio moguće oluje s tučom

Za danas je Državni hidrometeorološki zavod oglasio Meteoalarm žute i narančaste boje za većinu Hrvatske zbog opasno visoke temperature zraka.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu te najavio novo pogoršanje vremena. I dalje postoji opasnost od toplinskog vala koji može imati opasan utjecan na zdravlje, no tako će biti uglavnom u kopnenom području, gdje također postoji i najveća vjerojatnost za pljuskove s grmjavinom – naročito u petak.

“Naravno, kako je to uobičajeno u toplom dijelu godine, ponegdje je moguće i olujno nevrijeme s tučom, ali nije moguće pouzdano predvidjeti gdje i kada. Početkom novoga tjedna diljem Hrvatske se povećava vjerojatnost znatnije promjene vremena i destabilizacije atmosfere pa bi obilježavanju 25. godišnjice “Oluje” mogle prethoditi meteorološke oluje”, kazao je Vakula.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Četvrtak: većinom sunčano i vruće, na zapadu mogući pljuskovi

Za danas je Državni hidrometeorološki zavod oglasio Meteoalarm žute i narančaste boje za većinu Hrvatske zbog opasno visoke temperature zraka.

“I u četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka, ponajprije uz gorje, postoji mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak.

U središnjoj Hrvatskoj, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, također se poslijepodne ne može isključiti mogućnost za lokalne pljuskove. Inače će prevladavati sunčano, uz većinom toplu noć i dnevnu temperaturu između 32 i 35 °C.

Pretežno sunčano i vruće bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će postojati najveća vjerojatnost za lokalne poslijepodnevne pljuskove, moguće i izraženije. Na Jadranu će nakon tople noći najviša dnevna temperatura zraka biti između 32 i 34 °C, a u gorju samo malo niža. Vjetar slab, a na obali uglavnom ujutro ponegdje umjerena bura, podno Velebita i pojačana, uz more malo do umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije i dalje najtoplije, uz temperaturu oko 37 °C. Neznatno će osvježenje nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći donositi zapadni i sjeverozapadni vjetar s mora.

I na jugu Hrvatske obilje sunca i vedrine, uz slab jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome i sjeverozapadni. Zbog tople, ponegdje i vrlo tople noći te najviše dnevne temperature zraka između 32 i 36 °C na snazi je, kao i drugdje, upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.”

Do kraja tjedna bez znatnije promjene…

“U petak u unutrašnjosti postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, koji ponegdje mogu biti izraženiji, ali oni neće donijeti mnogima željeno osvježenje. Za vikend i dalje pretežno sunčano i vruće.

Vrućina će na Jadranu biti izražena, osobito zato što će trajati još nekoliko dana, a i noći će često biti vrlo tople. Prevladavat će sunčano, uz vjerojatnost za poneki pljusak uglavnom u Istri. Puhat će slab do umjeren maestral”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Izdvojeno


Reci što misliš!